Weekje zonder Run your own Race

Sinds 9 januari is er in 2021 elke week iets georganiseerd door RUN YOUR OWN RACE. Dat weekend was er een cross in Stellendam. Deze werd in de maand januari gevolgd door crossen in Westkapelle, Woensdrecht, Ritthem en Kortgene. In februari en maart hadden we de “Harrie Verkaik Sportprijzen” Ronde van Zeeland en op 3 en 10 april kon er gelopen worden in Kattendijke en Kapelle.

Nu slaan we een weekje over. Niet bewust, want er was wel degelijk iets gepland. Voor een hardloopdriekamp over relatief korte afstanden is echter momenteel geen belangstelling. Komt dat door de afstanden of is het een algemene trend, want ook voor Kattendijke en Kapelle was niet veel animo. Misschien komt de klad er een beetje in.

Toch gaan we daarna weer gewoon door: in april nog de Zwaakse Weelloop, Oranjemuidenloop, Omloop van Menheerse en op 8 mei de virtuele Meidoornloop in Nisse. Bij AV’56 zijn ze net als vorige jaar begonnen met wedstrijden alleen voor leden. Op dinsdag 20 april een 5 en 10 km vanaf de atletiekbaan met starts in tweetallen. Maar hoe gaat het deze zomer verder?

Komen alle bekende lopen met een verzoek om via www.runyourownrace.nl toch een soort wedstrijd te kunnen houden onder het motto: “lopen op hetzelfde parcours, maar niet op dezelfde tijd” of kiezen we voor loopjes met een gelimiteerde deelname en dan starten in groepjes van 2 of 3, zoals bij de halve marathon in Kapelle. Mij is dat goed bevallen en als ik zeker weet dat er 25 hardlopers meedoen, wil ik dat nog wel organiseren.

Toch is het eigenlijk niet mijn taak of de taak van RYOR om de zaak draaiende te houden. Clubs moeten “het ijzer smeden als het heet is” om er nog een uitdrukking tegen aan te gooien. Wat ik daarmee bedoel? Gebleken is dat veel lopers de relatief korte afstandjes vanaf 1000 meter vorig jaar eigenlijk ook best interessant vonden. Op de oude atletiekbaan aan de Nassaulaan in Middelburg was het in 2020 soms behoorlijk druk als er een 1000, 1500, mijl, 3000 of 5000 op het programma stond van RUN YOUR OWN RACE. Nu is dat misschien weer een beetje weggeëbd, maar met een beetje mond op mond reclame moet zoiets lukken.

Programmeer dat soort nummers tijdens eenvoudige baanwedstrijden met maximaal 2 onderdelen. Lopen van midden – en lange afstand in series en eventueel starts met drietallen om de 15 seconden. Je kunt dan 12 á 15 lopers bijna tegelijk laten lopen. Als Jaap Oele en ik met z’n tweeën 25 lopers bij een halve marathon kunnen registreren, heb je hier ook aan enkele juryleden genoeg. Zeker als je Race Result kunt inzetten. En dan niet “ja maar als”, maar gewoon doen. Als elke Zeeuwse club zo 2 wedstrijden organiseert, zitten we deze zomer al goed. Het grote voordeel is dat je op een atletiekbaan geen parcours moet uitzetten en geen last hebt van derden.

Of er dan in september en oktober weer wedstrijden komen met honderden of meer deelnemers, zien we dan wel. Dikwijls zijn dat toch voor een groot deel “gelegenheidslopers”. Ik gun iedereen zijn of haar wedstrijdjes, maar om daar nu alles van af te laten hangen? Het is me toch al opgevallen dat er weliswaar veel mensen zijn gaan hardlopen, maar dat een deel wedstrijdlopers in coronatijden niets van zich laat horen. Dan vraag ik me af hoeveel minder gedreven lopers ( waar veel organisaties op teren ) intussen zijn afgehaakt! Zo niet, laat je dan eens zien.

Eerst zondag 25 april de alternatieve Zwaakse Weelloop. Toen ik afgelopen woensdag het rondje fietste, zag ik dat er toch wel iets veranderd is. Op de plek waar ik dacht dat er 3 jaar geleden ( zo lang was ik daar al niet geweest ) een schelpenpad lag, zijn de schelpen grotendeels verdwenen. Bij nat weer kan het daar dus glad worden. Ook is er behoorlijk gesnoeid, maar dat betekent alleen maar meer ruimte. Tot slot nodig ik deelnemers aan de volgende wedstrijden ( zie boven ) uit om zelf eens een verslag te schrijven voor deze site. Mijn verhalen worden na een jaar voorspelbaar. Bovendien ben ik niet overal aanwezig om uit eigen ervaring te spreken. Verslag opsturen naar info@runyourownrace.nl.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *