Weekend met 2 crossen

Op de foto John van der Wansem: (c) BN de Stem – Het Fotoburo

RUN YOUR OWN RACE probeert steeds iets nieuws, maar dat wil niet zeggen dat alles even succesvol is. In maart 2020 aan het begin van corona begonnen we met een virtuele 5 km onder het motto: lopen op een zelf gekozen parcours en dan de tijden aanmelden. Dat deden we tot begin juni, soms met 2 afstanden in zo’n verlengd weekend. Op sommige momenten waren er ruim 150 aanmeldingen. Toen kwam het zomercircuit met dezelfde formule, maar als extraatje een klassement met herinneringen en waardebonnen voor de winnaars.

Na een onderbreking, omdat er tijdelijk echte wedstrijden mogelijk waren, volgde er een herfstcircuit. Nog steeds liep iedereen op een eigen locatie, maar deze keer was er keuze tussen relatief korte en langere afstanden. Het aantal deelnemers liep wel terug, maar het laatste weekend waren dat er toch nog ruim 100. Weer een nieuwe stap was een crosscircuit. Hier moesten de deelnemers echter wel naar een bepaalde locatie komen: lopen op hetzelfde parcours, maar net op dezelfde tijd. Hoeveel keer heb ik het op deze site al niet geschreven. Natuurlijk heb je dan minder deelnemers, maar met gemiddeld 65 crossers waren we afgelopen december dik tevreden.

Nu zijn we begonnen met een 2e crosscircuit en met 35 deelnemers viel de deelname bij de 1e wedstrijd mij een beetje tegen. Kwam dat door de locatie? Stellendam ligt voor veel Zeeuwen niet echt naast de deur. Kwam het door de misschien afschrikkende mail van de gemeente Goeree/Flakkee, waarbij we kans liepen op controles door boa’s? Vinden sommigen een wedstrijdafstand van ruim 8 km te veel? Of is men na bijna een jaar gewoon uitgekeken op de virtuele hardloopwedstrijdjes? Vragen en nog eens vragen, maar misschien komt het antwoord al komend weekend.

Een beetje dreigende mail van een gemeente of andere instantie is er gelukkig nog niet, dus die mogelijke oorzaak vervalt. Eerst kijken naar de locaties te weten Westkapelle en Bergen op Zoom. Vanuit Goes en dat is toch zo ongeveer het centrum van Zeeland is het naar beide plaatsen ongeveer 35 km. Bergen op Zoom iets verder, maar bijna alleen over de A 58 en dus normaal gesproken weinig oponthoud. Naar Westkapelle rijdt het vanaf Middelburg of Vlissingen iets minder vlot. Toch is het naar beide locaties gemakkelijker dan naar Stellendam met een afstand van ruim 60 km en alleen maar een provinciale weg.

Dan de wedstrijdafstand. In Westkapelle is het 4,3 km en dus eigenlijk één van de kortste wedstrijden tot nu toe. Dat betekent dat ook de groep die eerder tussen wal en schip viel ( bij de jeugd t/m 13 jaar mogen ze niet meedoen en de andere afstand vinden ze dikwijls te lang ) daar kan starten. Doen ze dat ook en is dat terug te zien in het aantal deelnemers? In Bergen op Zoom is het 8 km en daar speelt dat tussen wal en schip vallen dus wel. Allemaal leuke theorieën Jan, maar hoe gaat het in de praktijk.

De praktijk valt misschien komend weekend gedeeltelijk in het water of beter de sneeuw en geeft dan ook geen goed beeld. Heb je zelf een mening over wat de deelname mogelijk kan beïnvloeden, laat dat dan weten. Ik had gehoopt dat dit weekend met 2 wedstrijden op verschillende locaties een goede graadmeter voor een eventueel wegcircuit vanaf februari zou worden. Hier willen we namelijk standaard 2 wedstrijden per ( verlengd ) weekend aanbieden. Ook hier zullen we voor een goede spreiding moeten zorgen, zowel v.w.b. de locaties als de wedstrijdafstanden. Er wordt in ieder geval aan gewerkt en binnenkort horen jullie meer. Een kort verslag van de crossen in Westkapelle en Bergen op Zoom verschijnt volgende maandag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *