Wat doen we in 2021?

Dit veelbewogen jaar 2020 bevindt zich in de laatste weken. Sinds begin maart is niets meer vanzelfsprekend en worden we behoorlijk beknot in ons doen en laten. Sportwedstrijden voor amateurs zijn nog steeds niet toegestaan, hoewel we van 1 juli tot 14 oktober wel even mondjesmaat aan echte competitie mochten ruiken. Dat resulteerde in Zeeland toch in zo’n 10 wedstrijden, maar na de Wilhelminapolderloop was het weer afgelopen.

Voor hardlopers die toch een zekere vorm van wedstrijden nodig hebben, waren er de virtuele races van RUN YOUR OWN RACE. Na een 5 km in het weekend van 29 en 30 maart volgden er liefst 30 verschillende wedstrijdjes op deze manier. Iedereen liep deze afstanden op een zelfgekozen parcours. Deze maand hebben we het nog een beetje echter gemaakt met lopen op hetzelfde parcours, maar niet op dezelfde tijd bij het crosscircuit.

Bijna echte wedstrijden dus, maar niet voor iedereen haalbaar vanwege de reisafstand naar de betreffende locaties. Toch blijkt het te werken en belangrijk… op een coronaveilige manier. Of dat ook zo is bij een grotere deelname moeten we natuurlijk afwachten, maar m.i. is het wel de voorlopige oplossing voor de eerste maanden van 2021. Of er moet plotseling een ommekeer komen met drastische versoepelingen, zodat echte wedstrijden mogelijk zijn.

Net voor het begin van het RUN YOUR OWN RACE CROSSCIRCUIT heb ik een mail gestuurd naar de VZA ( Vereniging Zeeland Atletiek en dus het overkoepelende orgaan van de Zeeuwse clubs + AV Flakkee ) met een uitleg over ons circuit en gewezen op de mogelijkheid om zo ook een echte crosscompetitie te organiseren in januari/februari. De basis is dan onze formule, maar dan met gebruik van Race Result, elke club een wedstrijd op eigen locatie en het lopen beperken tot 1 dag. De andere details zal ik jullie nu even besparen. Na een week kreeg ik bericht dat de mail was doorgestuurd naar de verantwoordelijke mensen voor de crosscompetitie en daar is het voorlopig bij gebleven.

Als er geen groen licht komt van het kabinet en wij stoppen met onze activiteiten is er dus in 2021 voorlopig niets. Dat wil natuurlijk niemand. Maar wat dan? Een herhaling van echte virtuele loopjes? Nog een paar crossen, zoals in december? Een wintercircuit met een afwisseling van stratenlopen en crossen? Wel of geen klassementen en prijzen? Iets speciaal voor de jeugd, terwijl er bij die groep nauwelijks belangstelling is? Streven naar meer locaties in Zeeland? Toch proberen atletiekclubs te betrekken in de opzet? Ik heb nog wel een paar ideeën, maar hulp van mensen uit andere delen van de provincie, zoals bij de Nollecross in Vlissingen en op den Inkel in Kruiningen bij het crosscircuit, zou toch prettig zijn. Anders blijft alles beperkt tot de regio Goes .

Nog een paar crossen in januari kan best, maar iets langere wegwedstrijden mogen er van mij ook  bij. Wedstrijden op een relatief kort rondje, zoals ik bij de Kerstloop ( graag aanmelden voor 24 december via jacroose@hetnet.nl ) van plan ben of op een industrieterrein. De Wallenloop in Goes kun je zo ook laten verlopen. Start bij Stenenbrug en loop 6 ronden. Bijna iedereen kent die ronde en dat kost organisatorisch weinig moeite. Vanwege de drukte op deze ronden moet je dan wel alles beperken tot de zondag. Of in het geval van de Wallenloop een alternatieve ronde op ongeveer het parcours van de jaren 60 lopen, zodat het op meer dagen kan.

Voor iets grotere ronden kun je “dorpenomlopen” organiseren. Ik ken behoorlijk veel parcoursen van vroegere hardloopwedstrijden of het wielrennen. Alleen een kaartje met de kortste route. Zo kun je het weekend uitbreiden met de vrijdag en maandag, zoals in het begin van de virtuele wedstrijden. En bij dit alles op de gebruikelijke manier je resultaat aanmelden. Hopelijk komen er van jullie ook ideeën, zodat we de volgende maanden nog even verder kunnen. Wij horen het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *