Veldloop- en crossparcoursen uitzetten

Nu we volgend weekend met een crosscircuit beginnen, kan ik nog iets vertellen over deze tak van het hardlopen. Zelf noem ik het altijd de basis van het hardlopen en daarom vind ik het jammer dat het tegenwoordig niet meer zo populair is. In een cross zit alles en daarom was het WK cross vroeger eigenlijk de sterkst bezette wedstrijd van het jaar: crossspecialisten, de beste lopers van de 5 en 10 km, idem van de 1500 meter en de 3000 steeple chase en de marathontop kwamen er tegen elkaar uit.

Een veldloop of cross is een hardloopwedstrijd over maximaal 12 km op een onverhard parcours. Een cross onderscheidt zich van een veldloop door het opnemen van natuurlijke of kunstmatige hindernissen in het parcours, maar in de praktijk is er weinig verschil. Ik gebruik dus nu het woord cross, maar bedoel dan ook de veldloop.

Voor een cross zoeken we dikwijls een locatie in een mooi natuurgebied, waar we veel ruimte hebben. Vroeger was dat wel anders. Dikwijls vonden crossen plaats in de buurt van een sportaccommodatie of gewoon op een weiland/akkerland. Een ronde moest ook niet zo erg lang zijn. Rond de 1500 meter was goed genoeg en ik heb nog wel crossen gelopen op een kortere ronde. Dat kon toen, omdat er nog niet zoveel hardlopers waren en de niveauverschillen waren niet zo groot als nu. 

Voor het uitzetten van een cross heb je eigenlijk helemaal niet zo’n grote oppervlakte nodig, als je maar paaltjes en lint genoeg hebt. Je krijgt dan de typische parcoursen, die je ziet in het veldrijden met veel draaien en keren. Dat betekent wel een heleboel werk om het parcours uit te zetten en dan zijn bestaande paden een stuk gemakkelijker. Ook de “verstening” heeft veel locaties ongeschikt gemaakt voor een cross. Op de Hollandse Hoeve bijvoorbeeld. Door het asfalteren van de schelpenpaden is het zo goed als onmogelijk om een redelijke ronde uit te zetten, die voor 95 % onverhard is. Het oversteken van een asfalt pad kun je nog opvangen door het neerleggen van een oud vloerkleed of zoiets, maar als het over honderden meters gaat is het onbegonnen werk.

Moet een crossparcours aan bepaalde eisen voldoen? Eigenlijk zijn er maar 3 voorwaarden: onverhard, breed genoeg om elkaar te passeren en geen gevaarlijke passages. Dat onverhard klinkt erg logisch, maar toch lukt het niet altijd. Nu hoeft een strook van 100 meter verhard helemaal geen afbreuk te doen aan de zwaarte van een cross, maar als zo’n strook in het parcours zit kun je eigenlijk niet op spikes lopen. En op de andere delen van het parcours heb je die schoenen met puntjes misschien extra hard nodig. In de praktijk lopen er echter steeds minder atleten op spikes, dus zo erg is het ook weer niet.

Breed genoeg om te passeren, want anders worden snelle hardlopers bijvoorbeeld opgehouden als ze langzame lopers gaan dubbelen. De start moet eigenlijk nog breder zijn, zodat atleten geen achterstand van 30 meter hebben voordat ze beginnen. Er ook voor zorgen dat er niet vlak na de start een soort trechter ( versmalling ) is, waardoor veel hardlopers worden opgehouden en gelijk kansloos zijn.

Gevaarlijke passages? Een cross mag toch wel uitdagend zijn? Ja, maar dat mag niet leiden tot gevaar. Als er over een diepe sloot van 5 meter breed alleen een plank ligt van 30 cm, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Zelfs als het een bruggetje is van 1 meter breed is, maar verder geen bescherming aan de zijkanten biedt, is het niet zonder gevaar. Ook een trap hoort niet in een crossparcours. Toch zeker geen stenen trap en al helemaal niet om naar beneden te lopen. Als er een hindernis in het parcours wordt opgenomen om overheen te springen kan dat, mits niet te hoog en je moet kunnen zien wat zich achter de hindernis bevindt. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden, maar hou daar rekening mee als je ooit een cross gaat organiseren.

Het vinden van een geschikte locatie voor een cross is dikwijls een probleem. Er is niet altijd een geschikte accommodatie in de buurt, die kan dienen als secretariaat, kleedkamers en kantine. Met de huidige coronacrisis blijkt dat we ons gemakkelijk aanpassen, maar zonder is niet ideaal. Zeker niet in de winter met slecht weer. Een Stelleplascross in Heinkenszand met het restaurant op 10 meter van start en finish is dan een zegen. Bij de Kapellecross en de Den Inkelcross is het iets verder lopen, maar nog goed te doen. Soms is het echter ruim een kilometer of er is helemaal niets.

Als we daar in de toekomst genoegen mee nemen, is het gemakkelijk en weet ik nog wel een paar parcoursen, zelfs als ik alleen in Zuid – Beveland rond kijk. Blijven we natuurlijk afhankelijk van de vergunningen, die afgegeven moeten worden door de betreffende gemeente, maar ook dikwijls door een instantie als Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer wil voor iedere deelnemer bovendien een bijdrage bovenop de normale kosten. Gelukkig stelt de provincie zich daarvoor voorlopig garant, maar als dat stopt? Bij sommige gemeenten moet je maanden van te voren je aanvraag doen met dikwijls een heleboel vragen die niet van toepassing zijn op een sportwedstrijd en dan komen ze dikwijls nog met allerlei bijkomende eisen. Je krijgt dan snel de neiging niets meer te organiseren. De politiek trekt geld uit om meer mensen in beweging te krijgen en om cursussen te houden waar mensen kunnen leren hoe ze iets moeten organiseren, maar aan de andere kant belemmeren ze met dit vergunningenbeleid organisaties!!!!

Welke locaties zijn in Zuid – Beveland geschikt voor een cross? Op sommige plaatsen is al een cross of was er vroeger éen. Grote ronden, om problemen met rondentellen te voorkomen, zijn niet nodig. Met het inzetten van Race Result loopt iedereen de juiste afstand. Overigens pleit ik steeds meer voor wedstrijden op tijd. Ik bedoel dan dat alle lopers na bijvoorbeeld 30 minuten hun ronde afmaken en dat er aan de hand van het aantal gelopen ronden en vervolgens de volgorde een einduitslag wordt gemaakt. De lijst met mogelijke locaties met eventuele accommodaties:

 1. Kapellecross in Kapelse bos met Racketcentrum.
 2. Den Inkelcross in Kruiningen met restaurant op camping.
 3. Stelleplascross in Heinkenszand met restaurant.
 4. Poelboscross aan de kant van ‘s-Heer Hendrikskinderen met helaas geen accommodatie.
 5. Poelboscross aan de kant van ’s-Heer Arendskerke met Arendhuis.
 6. Parkcross in Goes – Zuid met een school of Gors.
 7. Cross in park langs Elvis Presleylaan met school of de Pit.
 8. Cross op sportcomplex het Schenge aan de kant van hondenrenbaan met AV’56 acc.
 9. Cross op sportcomplex het Schenge aan de kant van mountainbikeparcours met AV’56 acc.
 10. Cross in park Mirakel bij Oranjeweg met korfbal Blauw Wit acc.
 11. Cross in Reigerbos Wilhelminadorp met dorpshuis ( vroeger ZCC ).
 12. Cross in bos Wemeldinge met camping Klein Stelle ( vroeger clubkamp. jeugd AV’56 ).
 13. Toekomstcross in bos van de Toekomst bij Kloetinge met B&B Abbekindersezandweg.

Verder zijn er misschien wel mogelijkheden op sportcomplexen in de dorpen. Zeker als er tussen de voetbalvelden grasstroken zijn en geen verharde paden. Eén van de eerste crossen die ik liep was op en rond de voetbalvelden in Goes: start op het 3e  veld – rond de voetbalvelden over grindpaden – een lus over een groot grasveld waar nu de atletiekbaan ligt – terug richting start. Er zijn dus mogelijkheden genoeg, maar niet elke locatie is even mooi en soms kost het uitzetten veel werk. Ideaal zou een permanent parcours zijn met een stevige afzetting, die altijd blijft staan. In andere delen van Zeeland vind je locaties zoals in Zuid Beveland waarschijnlijk ook wel. Ga daar en op bovenstaande locaties eens kijken als je in de buurt bent. Ook leuk om te trainen en misschien krijg je inspiratie om zelf eens iets te organiseren. Als massale hardloopevenementen de komende jaren uitvallen, is dat misschien wel een “gat in de markt”. Voor advies kun je me altijd mailen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *