Van Westkapelle naar Sint-Maartensdijk

Je kunt ook zeggen van het westen naar bijna het oosten van onze provincie en toch is dat hemelsbreed maar 45 km. Op deze locaties vonden afgelopen week de volgende 2 wedstrijden van ons circuit plaats. Ik ga proberen om er een verslag van te maken, hoewel dat niet meevalt als je er zelf niet bent geweest en alleen kunt afgaan op de aanmeldingen ( ik zie net als jullie alleen namen en geen resultaten ) en de uitslagen op zondagavond. Mijn verslag van de 3e week kwam trouwens door een misverstand een beetje laat op de site.

Het verschil in deelname op beide locaties was minder groot dan de vorige weken. Misschien omdat  de afstand vanuit het centrum van de provincie toch ongeveer gelijk is. Dat is een goede zaak, want het eiland Tholen staat niet bekend als een “hardloopeiland”. Sinds een paar jaar is er een halve marathon met nevenafstanden, maar die stond al een keer, los van corona, op losse schroeven. In 1976 en 1977 was er in Sint Maartensdijk de “Omloop van Smalstad”. In ‘76 over 10 km en in ’77 over 15 km. Deze wedstrijden werden georganiseerd door AV’56 uit Goes, omdat er net als nu in Tholen geen atletiekclub was. Wel diverse goede hardlopers in die tijd, maar die moesten dan lid worden van een club in Zeeland of West – Brabant.

Zo was Marien van Prooyen lid van AV’56 en Ko van de Griek van Marathon uit Vlissingen. Maar lopers zoals Rinus Jeroense, Wim van Dijke en Jan de Leeuw kozen voor het lidmaatschap bij Olympia uit Halsteren. Echte Zeeuwen, maar hun namen zul je niet snel terugvinden in de Zeeuwse ranglijsten. Behalve Wim van Dijke als recordhouder over 100 km, omdat oudgedienden daar op hebben aangedrongen.

Minder verschil in deelname tussen beide wedstrijden, maar nog altijd redelijk groot. Op de Pluimpot gingen 28 hardlopers van start, terwijl het parcours langs de Walcherse zeedijk door 56 lopers 1 of 3 keer werd afgelegd. In Westkapelle waren Elise Mol, Leonie Ton, Wouter Verstraate en Lion Baas de snelsten en in Sint Maartensdijk waren dat Elise Mol, Erik Jansen, Lydia Kleinjan en Peter Meeuwsen. Voor het klassement en de punten is minder deelnemers dan weer een voordeel. Na 4 weken zien we bij de vrouwen met Elise Mol en Leonie Ton duidelijke koplopers. Bij de mannen is het beeld nog een beetje vertekend. Arthur Stijns stond vorige week aan de leiding bij de lange versie, maar hij had toen de meeste wedstrijden en het voordeel van de leeftijdscorrectie. Toch geef ik hem een goede kans op een top 3. Bij de korte versie heeft Wouter Verstraate de beste papieren, maar Patrick van Iersel en Erik Jansen hebben ook al een paar keer de maximale score gehaald.

Nog even herhalen dat de beste 3 van elk klassement na de wedstrijd in Nisse nog een extra grote prijs krijgen. Het klassement gaat alleen tussen de ongeveer 70 hardlopers, die zich daarvoor hebben aangemeld en punten worden toegekend op basis van leeftijdscorrectie. Bij elke wedstrijd krijgen de winnaars wekelijks een medaille. Daar gaat het gewoon om de snelste. Nu ik het toch over prijzen heb. Ik zie behoorlijk veel nieuwe deelnemers aan deze RUN YOUR OWN RACE serie. Zij hebben waarschijnlijk nog geen multifunctionele buff met RYOR opschrift. Ik heb er nog een tiental liggen. Je kunt deze gratis bij mij ophalen als je in de buurt van Goes komt. Wel even bellen of mailen ( 0113227173 of jacroose@hetnet.nl ), zodat ik het klaar kan leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *