Spannende maand januari

Januari 2021 wordt een spannende maand. Hoe gaat het coronavirus zich ontwikkelen? In veel landen zijn ze al begonnen met het vaccineren van mensen tegen corona. In ons land beginnen ze deze week. Nu blijken er allerlei mutaties in het virus op te treden, zodat het nog besmettelijker kan zijn. Voorlopig nog niet gevaarlijker. Dit wist men overigens al afgelopen zomer en is niet iets wat vorige maand in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt. In ieder geval zijn we nog lang niet van de ellende af. De maatregelen worden zelfs in buurlanden al verlengd of nog scherper. Onze regering komt als ik me niet vergis op 19 januari weer met een persconferentie. Welk nieuws zullen ze brengen en verandert er iets voor sporters?

Weliswaar is sport de belangrijkste bijzaak van de wereld in deze crisis, maar voor het welzijn van veel mensen toch essentieel. Stel dat in het gunstigste geval sportwedstrijden voor amateurs vanaf februari weer worden toegestaan, dan nog zal het een tijdje duren voor we weer aan echte hardloopwedstrijden kunnen denken. Inzetten op een start van de Zeeuwse crosscompetitie op 6 februari lijkt een utopie. Momenteel worden vergunningaanvragen helemaal niet behandeld. Als er dus op 19 januari groen licht komt en er gemiddeld 6 tot 8 weken staan voor een vergunning, is de rekensom snel gemaakt.

Wij gaan dus nog maar even verder met de wedstrijden van RUN YOUR OWN RACE. Komend weekend 9 en 10 januari begint het 2e crosscircuit met een wedstrijd in Stellendam. De afstanden zijn gemiddeld iets langer dan bij de crossen in december, want  ik zie al een paar keer 8 á 9 km staan. Na Stellendam volgen er nog wedstrijden in Westkapelle, Bergen op Zoom, Ritthem en Kamperland/Kortgene. De crossen in Westkapelle en Bergen op Zoom zijn wel in hetzelfde weekend. Deze locaties liggen echter ver van elkaar en zullen ongetwijfeld andere deelnemers trekken. Bovendien is de cross in Westkapelle met iets meer dan 4 km niet zo lang en zijn 2 crossen tijdens dat weekend voor een aantal lopers zeker mogelijk.

Ook aan dit crosscircuit wordt een klassement verbonden, maar toch anders dan bij de vorige circuits. We gaan een leeftijdscorrectie toepassen. Wat houdt dat in? Normaal zijn mensen rond hun 28e tot de beste prestaties in staat. Iemand van 16 jaar is nog in de groei en boven een bepaalde leeftijd worden allerlei functies steeds iets minder. Een hardloper v/m van 58 jaar zal normaal gesproken nooit winnen. Daarom zijn er bij echte wedstrijden allerlei categorieën met eigen uitslagen en prijzen. Dat gaan wij niet doen, maar we proberen toch om de jeugdigen en ouderen te compenseren, zodat ze hoger in de uitslag komen te staan. Ik zeg het verkeerd, want voor de uitslag per wedstrijd wint gewoon de snelste. We passen dit alleen toe voor de puntentelling.

Hoe werkt het concreet? Er is een tabel van de IAAF of wereldatletiekbond met voor elke leeftijd een vermenigvuldigingsfactor per afstand. Dat laatste zijn minimale verschillen, maar men gaat ervan uit dat een oudere loper op een marathon tot op een hogere leeftijd een maximale prestatie kan leveren dan op een 5 km. Op een 10 km krijgen hardlopers in de leeftijd 24 – 35 jaar factor 1, dus aan hun tijd verandert niets. Hardlopers van 17 en 48 krijgen factor 0,938 en 0,933. Dat betekent grofweg dat ze na correctie bij een 10 km in 40 minuten 2400 seconden x 0,93 = 2232 seconden of 37.12 minuten krijgen. Bij een hardloper van 69 jaar met een tijd van 55 minuten wordt dat 3300 seconden x 0,78 = 2574 seconden of 42.54 minuten.

Natuurlijk kun je allerlei argumenten bedenken om dit niet eerlijk te vinden, maar omgekeerd is een hardloopwedstrijd tussen iemand van 25 en 65 ook niet eerlijk. En je mag gerust weten dat ik ook de nodige bezwaren heb ingediend, maar het verdient gewoon een kans. Dit crosscircuit loopt t/m eind januari en aangezien we er heel veel rekening mee houden dat er daarna ook nog geen echte wedstrijden zijn, hebben we ook het volgende plan al bijna helemaal uitgewerkt. Uiteraard gaat het direct de ijskast in als echte wedstrijden wel mogelijk zijn.

Ik had het in een vorig stukje al over een soort etappewedstrijd met een klassement op tijd. Dat wordt het niet, maar het gaat wel verder dan alleen wedstrijden op Zuid Beveland. We proberen gedurende 6 weken in Zeeland boven de Westerschelde ( Of wil Zeeuws Vlaanderen ook meedoen? Van mij mag het. ) + Goeree Overflakkee wegwedstrijden te houden met onze bekende formule: lopen op hetzelfde paracours, maar niet op dezelfde tijd. Elk weekend zijn er dan 2 wedstrijden verspreid over dit gebied en er kan gelopen worden op vrijdag, zaterdag en zondag. In tegenstelling tot de crossen worden de parcoursen niet uitgezet met pijlen e.d. en ook start en finish worden niet met een merkteken aangegeven. In principe kun je op overal op het parcours starten als je ook maar exact op die plaats stopt. Er komt wel een suggestie voor start en finish. De parcoursen worden zo uitgetekend dat je bij linksom of rechtsom lopen eigenlijk niet verkeerd kunt, omdat we geen andere verharde zijwegen tegenkomen.

Op dit moment zijn we aan het inventariseren op welke locaties we zo’n parcours kunnen uitzetten. We streven naar 12 wedstrijden met een klassement over waarschijnlijk de beste 8 resultaten. Ook hier gaan we de leeftijdscorrectie toepassen. Voor de jeugd t/m 13 jaar proberen we elk weekend in ieder geval 1 iets kortere route uit te zetten. Alle details volgen later. We zoeken nog wel een sponsor voor deze reeks. Het liefst iemand die in relatiegeschenken en cadeaupakketten doet, maar anderen zijn ook welkom. Je naam komt op de site, wordt verbonden aan het circuit en wordt zo elk week in de verslagen genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *