Ronde van Zeeland… week 3

Voordat ik start met mijn verslag over de 3e week van de “Harrie Verkaik Sportprijzen” Ronde van Zeeland eerst nog iets over vorige week. Bij nader inzien hadden we de Ronde van Battenoord misschien beter geannuleerd. Als organisatie is het voor ons moeilijk om alle parcoursen te controleren en moeten we afgaan op de bevindingen van de eventuele coördinator of anderen. Bij de Exacte 5 en 10 km van Vrijburg was er al op dinsdag positief nieuws. Daar kon gelopen worden en dat gebeurde ook.

Over Battenoord vernamen we niets en toen Ruben daar gelopen had, nam ik aan dat het okay was. Op maandag na deze wedstrijden, hoorde ik dat dit niet echt het geval was. Of alleen de slechte pad de oorzaak was van de geringe deelname is iets anders en daarom blijven de resultaten gewoon staan. Ik vraag wel aan alle deelnemers om direct te reageren als er iets met het parcours is. Zo las ik een paar weken geleden in de krant over werkzaamheden in natuurgebied de Pluimpot, waar we deze week een route hebben uitgestippeld. Navraag leverde verder niets op, dus we gaan ervan uit dat er gelopen kan worden.

Over de deelname en resultaten van de Ronde van Kats en de Klaverveldenloop in Bergen op Zoom kan ik kort zijn. In Kats startten er 59 deelnemers en waren de winnaars Elise Mol, Jurgen Saurens, Leonie Ton en Sven Vermeulen. In Bergen op Zoom kwamen 25 hardlopers aan het vertrek en hier trokken wederom Elise Mol, Erik Jansen, Laurey van den Berge en Crum van der Linden aan het langste eind. Duidelijk meer aanmeldingen dan de eerste 2 weken en nu ook iets meer op de “verre” locatie. Bij de laatste wedstrijd waren het weer exacte afstanden van 5 en 10 km en zodoende kunnen we een beetje vergelijken met vorige week. Een beetje, want het parcours in Bergen op Zoom is veel meer beschut, maar in Vlissingen waren er dubbel zoveel lopers. Veel verschil was er trouwens niet, alleen de winnende tijden over 10 km waren beduidend sneller.

Is dat nu echt snel? Als oudgediende zeg ik NEE en de meesten kennen mijn verhalen daarover wel. Ik weet niet of je vorige keer n.a.v. mijn verslag de ranglijsten een keer bekeken hebt, maar dat moet je dan voor de aardigheid maar eens doen. Ik beperk me tot de 5 km op de weg en 5000 meter op de baan. Dat is dezelfde afstand, maar tijden op de weg zijn nog maar een paar jaar rijp voor ranglijsten. Veel lopers die 40 jaar geleden hun top bereikten en wel een resultaat hebben over 5000 meter staan dus niet in de lijst van de 5 km. Op de 10 km is dat ook zo. Bij de dames is vergelijken eigenlijk niet mogelijk, omdat er lange tijd eenvoudigweg geen prestaties waren.

Bij de 5000 meter op de baan scoort nummer 250 op de Zeeuwse ranglijst allertijden een tijd van 17.42 minuten. Op de weg over 5 km is dat niveau aanzienlijk minder, want daar blijven 160 hardlopers onder de 20 minuten en kom je met 17.42 op de 51e plaats. Bij de dames staan er zowel op de baan als de weg 40 hardloopsters met een tijd onder de 22 minuten. Zijn of waren dat allemaal toplopers? Zeker niet. Over het algemeen waren de meesten modale lopers, die zelden top 10 liepen. Met tijden net onder de 16 minuten over 5000 meter en idem onder 33 minuten over 10000 meter behoorde je in die tijd zelfs niet tot de Zeeuwse subtop en zo waren er 13 in een dozijn. De aanpak en benadering van het hardlopen was helemaal anders, maar daar ga ik nu verder niet op in. Misschien nog eens een keer in een apart verhaal, maar het meeste heb ik al verteld in mijn boekje.

Deze week de Westkappelsezeedijkloop en de Omloop de Pluimpot in Sint Maartensdijk. Bij de laatste is weer een jeugdloop en hopelijk doen er nu een paar meer mee. Vanaf nu zijn ook de tussenstanden voor het klassement te zien en dat betekent dat je je niet meer kunt aanmelden voor het volledige circuit. Zo’n 70 hardlopers hebben dat inmiddels wel gedaan. Losse deelname is natuurlijk wel mogelijk. Hopelijk blijft het ook deze week nog een beetje lente, zodat de stijgende lijn v.w.b. deelname wordt voortgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *