Ritthemse boscross

foto: Sven Vermeulen

Waren er ooit wedstrijden in het Ritthemse bos? Ja, maar niet veel. Ik weet niet of de sinds een paar jaar geleden opnieuw georganiseerde Rammekensloop door het bos voert, maar de oorspronkelijke versie eigenlijk niet. Die route voerde vanaf het sportveld in Ritthem via B wegen richting fort. We liepen dan eigenlijk om het bos heen. Ook langs de zee waar nu asfalt ligt, maar dat was toen nog gras en dan weer terug naar Ritthem.

Een echte wedstrijd door het bos was de zogenaamde Zeeuwse Ambtenarenveldloop. Dat was eerst een organisatie van de OCMA ( administratie van het leger ) o.l.v. Ad Goudswaard. Die loop vond plaats in het Veerse bos en daarna gezamenlijk erwtensoep eten in de kazerne. Toen de militairen uit Middelburg vertrokken vond de ambtenarenveldloop een keer plaats op den Inkel en enkele malen bij fort Rammekens met start en finish op de binnenplaats van het fort. Nu is er bij mijn weten alleen nog een landelijke ambtenarenveldloop.

Deze keer een wedstrijd in het kader van ons crosscircuit. Ik was vooral benieuwd of de trend van iets minder deelnemers in de voorbije weken, doorbroken zou worden. Normaal is rond deze tijd de Rammekensloop met honderden deelnemers en die konden nu toch mooi in dezelfde omgeving een soort wedstrijdje lopen. Bovendien gooiden parcoursbedenker ( voor mij nu al het woord van 2021 ) Sven Vermeulen en zijn vrouw Stephanie er nog een verloting tegenaan met als prijs een overnachting in Dishoek of Oostkapelle.

Het aantal deelnemers was gelukkig iets gestegen. Met 53 aanmeldingen gaan we toch weer een beetje richting de aantallen van december, toen 62 het minimum was. Bij de vrouwen waren alle toppers in Ritthem aanwezig. Noor Dekker was de snelste voor Laurey van den Berge en Leonie Ton. Noor en Laurey waren zelfs 2 en 3 overall. Vorige week liep men op verschillende plaatsen en dat is natuurlijk van invloed op de puntenverdeling. Ik was trouwens benieuwd hoe het klassement er na 4 wedstrijden uitziet. Door de leeftijdscorrectie scoort Leonie meestal het hoogst, maar Noor kan het klassement nog winnen als ze volgende week met nog meer voorsprong de snelste is.

Bij de mannen waren helaas de winnaars van de vorige crossen niet aanwezig. Crum van der Linden was nu de snelste voor Arnoud Rijk en Sven Vermeulen. John van der Wansem behaalt echter met de leeftijdscorrectie steeds het maximum van de punten. John was zo’n 40 jaar geleden een nationale toploper met een PR over 10000 meter van 29.04 minuten. Door de leeftijdscorrectie wordt er ruim een kwart van zijn tijd afgetrokken, want John is nu 70 jaar. Bij de wedstrijd in Ritthem liep hij bij de mannen de 4e tijd met 38.11 minuten. Na correctie wordt dat 28.13 minuten en dat is veel sneller dan de winnende tijd van 36.36 minuten. John is dus zeker van de zege in het klassement, maar Timo de Geus en Crum van der Linden kunnen met een goed resultaat in Kortgene nog op de 2e en 3e plaats komen.

Bij de jeugd t/m 13 jaar, die deze keer wel een behoorlijke afstand van liefst 3,1 km moesten lopen, was Elise Mol de snelste en waren er wederom weinig deelnemers. Volgende week in Kortgene is het “maar” 1,9 km en hopelijk zien we er daar meer.    

Ik heb ook nog meer nieuws over het wegcircuit in februari en maart. Alle 15 parcoursen zijn nu bekend. We hebben de mogelijkheid om te lopen fors uitgebreid. Niet 3 dagen als een verlengd weekend, maar een hele week van maandag t/m zondag. Prestaties moeten op zondag wel voor 20.00 uur aangemeld zijn. Voor het klassement tellen 8 van de 15 wedstrijden, dus in principe volstaat 1 wedstrijd per week.

In mijn vorige verhaal en bij velen via de mail had ik dit wegcircuit al aangekondigd en zodoende kreeg ik ook enkele reacties. Positief, maar ook negatief. Hardlopers die vinden dat we op deze manier de ongewenste verplaatsingen stimuleren. Het gebied van de wedstrijdjes is uitgestrekter dan bij het 1e crosscircuit. Toen vond bijna alles in Zuid – Beveland plaats. Nu bestrijkt het Zeeland boven de Westerschelde, Goeree – Overflakkee en de omgeving Bergen op Zoom. Dat kan inderdaad tot onnodige verplaatsingen leiden als je alles wilt lopen, maar is dat nodig? Kies voor de 8 wedstrijden die voor jou het dichtstbij zijn. 

Overigens moeten we ook niet roomser als de paus willen zijn als het gaat om coronamaatregelen. Nederland gaat in het weekend massaal naar natuurgebieden om een beetje ontspanning te zoeken. Besmettingen in de buitenlucht zijn bijna nihil. En hoe zit het met de hardlopers, die fel tegen zijn? Zijn ze de laatste maanden toch niet eens een keer met een klein groepje naar Westenschouwen of de Manteling gereden om te trainen? Of stiekem aan een trail of sponsorloop met bijbehorende verplaatsing meegedaan, die op dezelfde manier werd georganiseerd als onze wedstrijdjes? Wij doen er alles aan om het veilig te houden, maar de uiteindelijke verantwoording om mee te doen en een verplaatsing te maken, ligt bij jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *