Rectificaties en ander belangrijk en minder belangrijk nieuws

Eerst de rectificaties. Ik word oud en dan raak je de tel wel eens kwijt. Behalve het genoemde zevental hebben ook Gisela Nijsse – Mertens, Michael de Wolf en Lion Baas alle 10 weekenden meegedaan. Zij stonden op mijn lijst met 9 deelnames, dus ik ben het gewoon een keer vergeten te noteren. Van bijna alle medaillewinnaars heb ik nu een adres gekregen en de medailles kunnen opsturen. Alleen van één hardloopster nog niet. Ook vraag ik me af of er misschien nog jongeren onder de 14 jaar recht hebben op een medaille, want ik weet niet alle leeftijden.

Na 10 weken eindelijk een weekend zonder wedstrijd of heb je nog elders aan een virtuele loop meegedaan. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar soms zie ik inschrijfgelden van € 15, – en denk daar toch het mijne van. Ik had wel wat last van ontwenningsverschijnselen nu er het hele weekend nauwelijks berichten kwamen.

Er zijn wel andere ontwikkelingen. Met het versoepelen van de coronamaatregelen mag er door atletiekclubs en loopgroepen weer samen getraind worden. Wel met de nodige voorzichtigheid, maar het betekent dat ze ook onderlinge wedstrijdjes kunnen organiseren. Zo heeft AV’56 tussen volgende week en eind augustus 5 testlopen gepland, maar dat is alleen voor leden van AV’56. Zij doen dat als tijdloop met starts om de 30 seconden. Ik had gehoopt en als suggestie meegegeven dat ze de afstanden zouden afstemmen op het Zomercircuit. Ze kiezen voor andere afstanden, omdat ze nog steeds rekening houden met eventuele marathons in het najaar. Onderlinge wedstrijdjes houden met respect voor alle regels kunnen anderen natuurlijk ook en dan hopelijk wel met de afstanden van het Zomercircuit, waarvan de resultaten dan aangemeld kunnen worden.

Dit weekend werd ook bekend dat in België wedstrijden van “niet contactsporten” weer toegestaan zijn vanaf 1 juli. Ook met groepen groter dan 50 personen. Hardloopwedstrijden kunnen daar dus gelukkig weer, zeker op de atletiekbaan en afgesloten circuits. Het betekent niet dat alle geplande wedstrijden ook echt doorgaan. De desbetreffende gemeente moet daarover beslissen. Of deze ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de deelname aan het zomercircuit, kan ik nu nog niet overzien. Mocht ook de Nederlandse overheid eerder versoepelingen over wedstrijden aankondigen, zal ik ons programma zeker aanpassen.

Ik kom nog even terug op het oud worden. Deze week word ik 70 jaar. Nee, ik vis niet naar nog meer felicitaties of cadeautjes, maar 30 jaar geleden op 9 juni 1990 was mijn verjaardag heel bijzonder en dat wil ik graag nog een keer vertellen. Samen met een paar medewerkers en AV’56 heb ik toen op mijn verjaardag een marathon georganiseerd. In die tijd was Zeeland nog niet echt toe aan, of moet ik zeggen rijp voor een marathon. Na een NK in 1964 in Vlissingen ( zie het verhaal op www.atletiekzeeland.nl ) was dit pas de 2e officiële marathon in de provincie. In Middelburg was er in de jaren 80 wel een paar keer een militair kampioenschap geweest, waar Zeeuwen “buiten wedstrijd” ( ze kwamen wel in de uitslag en ik liep er een PR, maar konden uiteraard geen militair kampioen worden als ze geen militair waren ) mochten meedoen en in Zeeuws Vlaanderen hadden een paar “wilde” marathons plaats gevonden. Deze wedstrijden werden niet door een atletiekclub georganiseerd en dat was toen niet toegestaan.

De Poelbosmarathon was echter officieel aangevraagd en alleen toegankelijk voor leden van de atletiekunie, zoals toen bij alle wedstrijden overigens gebruikelijk was. Sommige deelnemers werden speciaal lid en zijn dat soms nog. Start en finish vonden plaats in ’s Heer Arendskerke. Eerst een aanloopronde van ongeveer 1600 meter en daarna 5 ronden van iets meer dan 8 km. Jammer dat de asfaltpaden in het Poelbos er tegenwoordig zo slecht bij liggen, want het blijft een mooie ronde. Ongeveer 60 starters, maar een derde begon al voortijdig aan mijn verjaardagsfeestje. De winnaar liep 2.36 uur, maar de laatste eindigde wel ruim binnen de 4 uur. Zelf werd ik voorlaatste in 3.39 uur. Kijk en dat zit er op deze leeftijd niet meer in. Hopelijk een paar afstandjes bij het Zomercircuit. Ik heb gelukkig nog zo’n 15 minuten beeldmateriaal van deze marathon en in een nostalgische bui kan ik alles terugzien. Volgende week meer nieuws over het Zomercircuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *