Poelbosscross

foto: Huib Boogert

Ik vermoed dat veel deelnemers nog nooit in het Poelbos hadden gelopen. Toch zeker niet in een soort wedstrijd. Dat kan ook alleen maar als je er als basisschoolleerling ooit aan een scholierencross hebt meegedaan of als je een beetje ouder bent, want 30 jaar geleden werd de laatste gewone wedstrijd door het Poelbos georganiseerd.

Zo gewoon was die wedstrijd niet. Het was namelijk de Poelbosmarathon t.g.v. mijn 40e verjaardag en afgelopen zomer hebben we op deze site de filmbeelden van deze wedstrijd nog een keer getoond. In die jaren was het Poelbos ook al het decor van een scholierencross en deze werd toen afgesloten met een zogenaamde “prestatieloop” voor oudere lopers. Er was dan een grote ronde tussen de Theuniswegeling en ’s-Heer Arendskerke.

Tot zover de geschiedenis van hardloopwedstrijden in het Poelbos. Nu dus een hardloopwedstrijd over 2 dagen met de formule van RUN YOUR OWN RACE. Eerlijk gezegd was ik als verantwoordelijke voor het parcours best een beetje gespannen. Dat begon al 2 weken voor de wedstrijd, toen ik merkte dat er gewerkt werd in het bos en een deel van het parcours op dat moment niet gebruikt kon worden. Gelukkig was dat een week later opgelost, maar stel dat ze in de laatste week ergens anders op het parcours aan de slag zouden gaan.

En dan waren er nog een paar punten om in de gaten te houden. Je kunt zo’n parcours niet afzetten met linten voor 2 dagen. Dus wordt het een kwestie van een paar bordjes met pijlen en hopen dat iedereen het kaartje goed bekijkt en van te voren de ronde verkent. Als extraatje had Jos een filmpje gemaakt van de route. Maar toch blijven er zaken waar je geen invloed op hebt: blijven derden van die bordjes af, hoe reageren nietsvermoedende wandelaars en fietsers in het bos op toch iets meer lopers dan normaal en komen die hardlopers een beetje verspreid i.v.m. de coronaregels. En nog belangrijker: hoeveel hardlopers komen er in totaal? Ruim 60 personen hadden via onze peiling belangstelling getoond, maar die komen zeker niet allemaal. Anderen laten daarentegen niets horen, maar doen wel mee. Zelf was ik berekend op ongeveer 75 deelnemers bij de 1e cross.

Op zaterdag tegen 9 uur op mijn fiets met een tas vol paaltjes, bordjes, een hamer en een beetje lint naar het Poelbos. Gelukkig stonden ze me nog niet massaal op te wachten, zodat ik rustig het parcours kon uitzetten. In een andere fietstas zaten nog wat hardloopspullen voor het geval ik ook nog een paar rondjes wilde lopen. Van te voren had ik al geconcludeerd dat 6800 meter in een tijd onder een uur voor mij eigenlijk niet haalbaar was. Voor de sfeer en om er toch een beetje bij te horen ( precies waar ik altijd kritiek op heb ) 2 of 3 ronden afleggen dan maar. Maar gelukkig deden motivatie en mooi weer goed hun best en liep ik de volledige afstand. Zodoende was de laatste plaats snel bekend.

De omstandigheden waren vergeleken met een week eerder behoorlijk veranderd. Was het zondag 22 november nog behoorlijk nat en vettig, nu lag het parcours er redelijk droog en eigenlijk goed beloopbaar bij. Voor een cross op sommige plaatsen zelfs te hard. Een crossparcours ligt er nooit hetzelfde bij en dan is allemaal tegelijk lopen het eerlijkst. Dat kan nu even niet, maar ik denk dat de condities nu wel zo ongeveer voor iedereen hetzelfde waren gedurende deze 2 dagen.

Ik kan uiteraard weinig schrijven over het wedstrijdverloop. Dan zou ik 2 dagen alle uren aanwezig moeten zijn en alle tijden moeten opnemen of vragen. Ik kan dus alleen spreken over de deelnemers die tijdens mijn aanwezigheid hun ronden hebben gelopen. Ik kon wel meekijken naar de aanmeldingen en de tijden, dus een beetje idee over het wedstrijdverloop had ik wel. Voor de rest ben ik voor mijn verslag aangewezen op de uitslag zoals die na zondagavond bekend wordt gemaakt. Op verzoek van een paar ouders was er ook een korte afstand voor de jeugd t/m 13 jaar aan het programma toegevoegd. De laatste tijd verbaas ik me over de geringe belangtelling bij de jeugd, dus ik was benieuwd of er een paar zouden meedoen. Na de zaterdag kon ik er nog maar 2 vinden op de lijst. Op zondag kwamen er nog 2 bij, zodat we bleven steken op 4. Ik ga ze toch even speciaal vernoemen: Elise Mol, Justus van der Plas, Nikki de Koning en Max de Kok gaven het goede voorbeeld en ik hoop dat anderen hun voorbeeld volgen bij de volgende crossen. Of mag dat niet van de 1,5 meter richtlijnen binnen de atletiekbond?

In totaal hadden zich na de eerste dag 35 hardlopers met een resultaat aangemeld, maar mensen die ik op zaterdagochtend zelf had zien lopen, stonden er nog niet bij. Het moeten er na dag 1 dus zeker 40 geweest zijn. Op dat moment gingen Leonie Ton en Yann Sinke aan de leiding en had ik goede hoop dat we de 75 zouden halen.

Helaas gebeurde dat niet. Het weer was ook niet erg aantrekkelijk op zondag. Wel kregen we nog belangrijke wijzigingen in de rangschikking. Martijn de Kok begon tegen 12.00 uur aan zijn 4 ronden en na 1 ronde klokte hij een tijd onder de 6 minuten. Ruim op schema om de tijd van Yann te verbeteren. Dat gebeurde ook met ruim een minuut. Wouter Verstraate deed echter nog bijna een halve minuut beter en werd zodoende de winnaar bij de mannen. Bij de vrouwen ging Noor Dekker ruim onder de tijd van Leonie Ton en met haar tijd werd ze zelfs 4e overall. Na de wedstrijden van het Herfstcircuit staan we daar al niet meer van te kijken.

Op maandagochtend vond ik al een mail met de vraag hoe het resultaat aangemeld moest worden. Te laat dus en eerlijk gezegd verwacht ik in de loop van maandag nog meer van dat soort mails. Ik heb mensen 4 ronden zien lopen en zie ze niet in de uitslag staan. Niet aangemeld, omdat ze niet weten hoe of denken dat het tot maandagavond kan, zoals bij de vorige virtuele wedstrijden?

Nog een keer de procedure: Je gaat naar deze website www.runyourownrace.nl. Je klikt op crosscircuit en daarna op de betreffende cross. Volgend weekend is dat dus de Nollecross. Op zaterdag en zondag zie je dan een lijst met de deelnemers, die hun resultaat al aangemeld hebben en een aanmeldformulier. Dat formulier invullen en versturen. Wie geen link heeft met Strava. GPS of zoiets, vult bij getimed door zijn eigen naam in of de naam van iemand die de tijd heeft opgenomen.    

Tot slot wil ik even kwijt dat ik over dit experiment erg tevreden ben en dat alles in mijn ogen coronaproef is verlopen. Volgend weekend de Nollecross.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *