Parkcross Goes-Zuid

foto: Strava Laurey Heij

Eigenlijk zijn mijn verslagen geen echte wedstrijdverslagen, maar hoofdzakelijk een stukje geschiedenis over wedstrijden op die locatie. Ook bij deze laatste wedstrijd van het RYOR crosscircuit ga ik dat proberen. Het park in Goes – Zuid ligt er toch al ruim een halve eeuw met het hertenkamp als een soort centraal punt. Hardloopwedstrijdjes zijn er ook altijd geweest, maar vroeger meer dan nu.

In 1968 was er een ZK cross. Op de plaats van de skeelerbaan lag toen alleen een grasvlakte en daar waren start en finish. Voor de rest was het een super eenvoudige en dus eigenlijk saaie ronde over de grindpaden. Het had die dag wel een beetje gesneeuwd, zodat het nog wat crossallures had. Ik heb van die wedstrijd zelfs nog een fotootje gevonden. En van een woonwijk aan de andere kant van de leiding was toen nog geen sprake.

AV’56 hield regelmatig een clubkampioenschap cross in het park. Eén keer langs de Eikenlaan, waar ook deze Parkcross plaats vond, maar meestal aan de kant van de van Hertumweg. Ook werden hier scholierencrossen georganiseerd. In de zomer waren er bovendien een reeks prestatielopen vanaf het hertenkamp. Bij een prestatieloop werd er geen uitslag gemaakt en je kon onderweg kiezen of je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 ronden liep. Ook de PZC loop ( zowel wedstrijd – en prestatieloop ) ging in 1973 en 1974 voor een groot deel door het park.

Helaas werden ook in dit park veel onverharde paden voorzien van asfalt en trok men er een paar wegen en/of fietspaden door naar de nieuwe wijken. In 2016 heb ik nog een keer geprobeerd om een cross te organiseren, maar dat is erg moeilijk. Er moet enorm veel lint gespannen worden, omdat lopers anders op het asfalt gaan lopen. Om een beetje grotere ronde te krijgen moet ik het veldje bij de voetbalkooi gebruiken, maar dan moet het fietspad 2 keer overgestoken worden. Daar heb ik toen matten gelegd voor de lopers op spikes en voor de veiligheid stonden er verkeersregelaars. Tel daar nog bij de bijkomende eisen van de gemeente en eigenlijk geen geschikte voorziening als secretariaat en kleedgelegenheid in de buurt en je snapt dat aan zo’n organisatie weinig lol te beleven valt.

Nu dus een relatief kort rondje. Op het laatst moest ik nog iets veranderen aan het rondje, maar de afstand bleef nagenoeg hetzelfde. Die verandering was nodig om minder lint te moeten gebruiken, omdat zoiets misschien te veel de aandacht zou trekken van controlerende BOA’s. Niet dat wij iets doen dat tegen de huidige coronaregels is, maar voorkomen is beten dan genezen. Het parkje is van alle locaties misschien het minst aantrekkelijk, maar zelfs op een geringe oppervlakte kun je een cross organiseren en toch zeker gebruiken voor speciale veldlooptrainingen, waar ik in de periode eind oktober tot half januari een groot voorstander van ben.

Over het wedstrijdverloop kan ik nu iets meer vertellen, omdat ik er bijna 2 dagen met mijn neus bovenop zat. Op zaterdag waren er al behoorlijk veel deelnemers en dat gedurende de hele dag. Alleen tussen 13 en 14 uur tijdens de regen was het even stil. Zelfs tegen 16.00 uur gingen er nog 2 hardlopers van start. Zij kachelden behoorlijk door. Dat moest ook, want ik wilde een paar spullen toch echt voor donker opruimen. Ze legden de afstand ruim binnen de 20 minuten af en ik heb dat persoonlijk geklokt. De snelste liep met 16.28 minuten eigenlijk de 5e tijd, maar hij heeft dat niet aangemeld. Op zondag dook Martijn de Kok er ’s ochtends wel 4 seconden onder, maar de top 3 van de Parkcross kwam pas na 12 uur in actie. Eerst Franklin van Anrooij met een tijd van 16.17 minuten en toen de grote finale bij de mannen van dit crosscircuit. Wouter Verstraate en Erwin Harmes hadden besloten om in een rechtstreeks duel te strijden voor de winst van het crosscircuit. Winst bij de Parkcross betekende ook winnaar van het klassement. Na 1 ronde had Erwin een voorsprong van 10 seconden en dat gat werd steeds iets groter. Erwin klokte 15.32 minuten over de ongeveer 5 km en Wouter kwam uit op 16.08. Martijn de Kok hield zijn 3e plaats in het eindklassement toch vast met 2 punten voorsprong op Franklin.

Bij de dames wisten we vorige week al wie 1 en 2 zouden worden. Noor Dekker won ook de laatste wedstrijd. Laurey van den Berge werd net als vorig week 2e, maar omdat Laurey niet aan de wedstrijden in het Poelbos en het Nollebos kon meedoen, kwam ze niet in aanmerking voor het klassement. Leonie Ton werd in deze Parkcross 3e. Spannend werd het nog voor de 3e plaats in het klassement waar een aantal deelneemsters dicht bij elkaar stonden. Lydia Kleinjan kon haar kansen niet verdedigen, maar zou 3e kunnen blijven als Wendy Wijnstra en/of Debbie Verstelle hun slechtste resultaat tot nu toe niet zouden verbeteren. Dat deden ze wel. Wendy kreeg 3 punten extra, maar bleef zo nog wel 1 punt achter Lydia. Debbie kreeg echter 7 punten extra en ging zo met 1 punt verschil voorbij Lydia. Spannend dus en juist door deze onderlinge strijd word je een betere loper of in dit geval loopster. Misschien nu teleurstellend om 4e of 5e te worden, maar op termijn pluk je de vruchten van deze wedstrijden.

Op zondag rond 11 uur was het voor mij als verantwoordelijke voor dit parcours nog even “billen knijpen”. Er kwam een redelijk grote groep jeugd met aanhang en toen was er even sprake van groepsvorming. Gelukkig verspreidde iedereen zich snel langs het parcours en konden de kinderen genieten van hun rondje door het park. Dit was toch één van de hoogtepunten van een uiterst geslaagd hardloopweekend. Fijn dat jullie hebben meegedaan.

Nog even iets over de afstand van de ronde. Op www.afstandmeten.nl kwam ik tot 1030 meter. De meeste GPS apparatuur gaf niet meer aan dan ongeveer 850 meter en voor 5 ronden tussen 4,2 en 4,3 km. Als dat laatste klopt zijn de tijden wel heel langzaam en op zo’n parcours is GPS behoorlijk onnauwkeurig.

Het crosscircuit is achter de rug. Wij zijn tevreden over het verloop en de deelname. Eigenlijk hebben er nog meer meegedaan, maar sommigen zijn vergeten of hadden niet de behoefte om het resultaat aan te melden voor de uitslag. Mag natuurlijk, maar als iedereen dat doet hebben we geen wedstrijd. Vanaf vandaag is er een enquête om in 2021 tot een vervolg van RUN YOUR OWN RACE te komen, want het zal nog wel even nodig zijn. Vul dat even in. Gelukkig hoor ik links en rechts al leuke initiatieven. Wie tijdens de feestdagen niet zonder wedstrijdje kan, moet zich voor donderdag 24 december aanmelden via jacroose@hetnet.nl voor de KERSTLOOP in Goes – Zuid op zaterdag 26 december. Je kunt kiezen uit 5, 10 of 20 km ( jeugd t/m 13 jaar 2500 meter ) op een ronde van 2500 meter en lopen tussen 10.30 en 14.30 uur. Alleen bij minimaal 20 inschrijvingen gaat het door.

En dan is er toch een Oliebollenloop op 31 december en 1 januari. Deze keer weer volgens het beproefde recept: lopen op een zelfgekozen parcours. Je kunt bij deze Oliebollenloop kiezen uit een 1000 meter of een 10 km. Wie wil kan er zelfs een medaille voor krijgen, maar daar moet je wel € 6,- voor betalen. Je kunt ook meedoen zonder medaille. Alle verdere informatie op deze site. Misschien kom ik volgende week nog met een verslag van de Kerstloop en anders rest mij alleen nog jullie prettige en sportieve feestdagen te wensen en hopen dat volgend jaar alles weer een beetje normaal wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *