Paardekreekcross

foto: Huib Boogert

Over vroegere wedstrijden in Kortgene kan ik kort zijn. Geen. Zelfs hardloopwedstrijden op Noord – Beveland zijn er niet veel geweest. Begin jaren 70 was er 2 x een grote cross op de Schotsmanplaat. Deze “PZC cross” was een organisatie van alle Zeeuwse clubs met ondersteuning van onze regionale krant. Na omzwervingen door de provincie, maar meestal bij Oranjezon, kwam men toch weer op Noord – Beveland uit met start en finish bij de Roompot. Maar toen was het intussen  wel een wegwedstrijd over de halve marathon geworden.

De laatste wedstrijd op dit “eiland” was de Patrijzenloop in Colijnsplaat, maar dat is al weer enkele jaren verleden tijd. Verder waren er in het verleden in datzelfde Colijnsplaat “prestatielopen”, dus zonder uitslag. Eentje rond de kerstdagen over ongeveer 7 km en ergens in juni met diverse afstanden waaronder een halve marathon. Tot slot was er nog een paar keer de Peelanderloop tussen Kamperland en de Veerse Gatdam.

Toch was een ander dorpje op Noord – Beveland veel belangrijker voor veel Zeeuwse hardlopers van vroeger: Geersdijk. Hier woonde familie van Rein Swint, één van de pioniers van het lange afstandslopen en medestichter van de Westland Marathon in Maassluis. In de winter werden vanuit Geersdijk regelmatig lange trainingen georganiseerd. Je kent dat wel. Een 30 km rustig beginnen en op het laatst elkaar “het snot voor de ogen” lopen. Volgens de huidige trainingsprincipes helemaal verkeerd, maar kijk naar de resultaten van die lopers. Op 30 april was er in Geersdijk elk jaar ook nog een prestatieloop vanwege Koninginnedag. 

Nu een cross op de Paardekreek in het kader van onze serie virtuele lopen. Op het laatste moment werd het parcours nog aangepast vanwege wateroverlast. Zodoende moest er 8,8 km worden gelopen op een erg zwaar parcours, dat met de natte sneeuw op zaterdag nog zwaarder werd. Toch lijkt me dit een mooi parcours voor een echte wedstrijd met secretariaat en kleedgelegenheid op de camping bijvoorbeeld. Je moet dan het parcours wel iets veranderen. Een ruimere plek voor start en finish en de grote lus linksom lopen. Gelukkig was het weer op zondag een stuk beter en kwamen er in totaal toch nog 36 hardlopers aan de start. Of het parcours op zondag door de vorst iets beter beloopbaar was, durf ik vanachter mijn computer niet met zekerheid te zeggen.

Bij de vrouwen was “parcoursbedenkster” Leonie Ton de snelste voor Laurey van den Berge en Wendy Wijnstra – Slabbekoorn. Bij de mannen ging de overwinning naar Timo de Geus, die ook in Stellendam en Bergen op Zoom al de beste was. Hij bleef Sven Vermeulen en Ruben Boutens ruim voor. Bij de jeugd was Elise Mol de snelste voor Ruben Koert. Het eindklassement op basis van leeftijdscorrectie werd bij de dames gewonnen door Leonie Ton en bij de heren door John van der Wansem.

Met deze cross komt een einde aan een reeks van 9 crossen en gaan we vanaf deze week verder met wedstrijdjes op de weg. Dit onder de naam “Harrie Verkaik Sportprijzen” Ronde van Zeeland. Harrie is bereid ons te ondersteunen bij dit circuit en neemt ons zo een hoop werk uit handen. Elke week krijgen de winnaars bijvoorbeeld een prijsje opgestuurd. Bedrijven in sportprijzen hebben het natuurlijk in deze periode zonder wedstrijden ook niet gemakkelijk. Kijk dus eens op de site als je iets nodig hebt voor je virtuele evenement of cadeautjes en relatiegeschenken zoekt.

Met deze ondersteuning kunnen we ook het inschrijfgeld voor het circuit laag houden. Voor € 3,50 kun je aan 15 wedstrijden meedoen. Nu is 15 wat veel en de meesten zullen dat ook niet doen, maar bij 8 deelnames kom je in het klassement, mits je je voor 21 februari 17.00 uur aanmeldt. En ook als je de 8 wedstrijden niet haalt, meld je gewoon aan en steun zo onze organisatie een beetje. Per slot van rekening zorgen wij al bijna een jaar voor wedstrijdjes en die waren meestal gratis. Deze week kan er dus vanaf nu t/m zondag gelopen worden in Renesse en Kattendijke. Voor de jeugd t/m 13 jaar is er alleen in Kattendijke een apart parcours.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *