Nollecross

foto: Martijn de Vries

Een cross in of bij het Nollebos is er eigenlijk elk jaar en toch kan ik me nauwelijks herinneren wanneer ik daar voor het laatst gelopen heb. Dat moet ergens half de jaren 90 geweest zijn. Voor die tijd waren er in Vlissingen 2 atletiekverenigingen en beide organiseerden een cross voor de competitie. Bij Zeeland Sport was dat de KMS cross. In het begin was dat een loop met een stuk strand, duin, bos en weg over ongeveer 8 km met start en finish ter hoogte van Huvers, nu hotel Westduin. In 1979 ging men naar het Nollebos met in het parcours toch nog een stukje strand. Veel lopers vonden dat geen prettig rondje: te smal met trechters en bovendien een strook over basaltblokken om op het strand te komen. Eind jaren 80 was er een tijdelijk uitstapje naar de Sloehaven bij het “Zeemanshuis”. Dan weer terug en vanaf toen onder de naam Nollecross.

De andere club Marathon organiseerde de Galgecross. De eerste locatie van deze cross was het gebied net naast Westduin waar vroeger de Vijge-eter was. Of de naam te maken had met echte galgen op die plek in vroegere tijden of de aangrenzende Galgeweg, weet ik niet. Een slecht beloopbaar, maar bovendien gevaarlijk parcours vanwege de vele stenen. Men liep de wedstrijd ook wel eens op het strand of in het Vebenabos als het te slecht was. De naam bleef, maar men week na een paar jaar uit naar de rand van Vlissingen in de buurt van het clubhuis van Marathon. Daar lag een braakliggend terrein met een enorme heuvel. Als ik op Google Maps kijk, denk ik bij de Rubenslaan. Helaas kon daar bij overvloedige regen ook niet gelopen worden en moesten we diverse  keren op het laatst uitwijken naar een parcours rond de sportvelden. Eén keer was het puur een stratenloop met een paar sintelpaadjes.

De volgende locatie was “ver” weg van Vlissingen, namelijk het Veerse bos. Hier is ook nog verschillende jaren gecrosst. Toen de atletiekafdeling van Marathon na een fusie op sterven na dood was en eigenlijk alleen nog een bestuur had, wilde men toch de cross blijven organiseren en gingen ze terug naar Vlissingen. Op het toen open stuk naast de van Woelderenlaan, dus eigenlijk ook een beetje Nollebos, werd een parcours uitgezet. Eén van die laatste Galgecrossen zal ik nooit vergeten: enorm slecht weer met veel regen en allemaal voorzien van een papieren startnummer. Daar bleef niet veel van over en volgens mij is de uitslag nog steeds niet compleet.

Na nog een fusie met het Middelburgse Dynamo ontstond Dynamica en heet hun wedstrijd in het Nollebos de Kustcross. Afgelopen weekend was het Nollebos dus het decor voor de tweede wedstrijd van het RYOR crosscircuit. Ik was niet in de gelegenheid om zelf naar deze cross te gaan. Voor een wedstrijdverslag ben ik helemaal afhankelijk van horen zeggen en wat ik gelezen heb. Van het parcours had ik via het filmpje wel een indruk gekregen en dat zag er goed uit. Voor een echte wedstrijd is een mountainbike pad misschien te smal, maar voor deze opzet goed te doen.

Op zaterdag was het net als vorige week behoorlijk hardloopweer. Net voor 11 uur kwam de eerste aanmelding. Deze keer van iemand die aan de jeugdloop meedoet. Om 17 uur waren er al ruim 20 deelnemers aangemeld. Opvallend: de meesten toch uit Noord en Zuid – Beveland. De winnaar van vorige week Wouter Verstraate stond bij de mannen nu al aan de leiding. Zou dat zo blijven? Op zaterdagavond voorts een aanmelding die bij mij een alarm liet af gaan. De naam John van der Wansem zegt de meesten van jullie waarschijnlijk niet zoveel en zijn tijd van 28.41 minuten is ook niet de winnende tijd, maar …. John van der Wansem was in mijn tijd een nationale topper met een PR van 29.04 minuten op de 10000 meter. Die John kwam echter uit Den Haag en is nu 70 jaar. Deze komt uit Etten Leur, maar is het misschien toch dezelfde? Na een paar minuten kon Jos dat bevestigen.

Ook op zondag liet het weer ons niet in de steek. Koud, maar droog en zodoende veel hardlopers en nu ook veel Walcherse atleten. Ook uit Zeeuws -Vlaanderen waren er deze keer deelnemers. In totaal waren er iets meer deelnemers dan vorige week. Wel kregen we een paar aanmeldingen zonder tijd. Als er dan ook geen link bij is, kunnen we je moeilijk in de uitslag zetten.

Bij de jeugd was er al iets meer belangstelling vergeleken bij de Poelboscross. Bij de meisjes was Elise Mol de snelste en bij de jongens deelden Jens Beuns en Ruben Koert de 1e plaats, want ze liepen dezelfde tijd. Bij de dames bijna dezelfde top 3 als vorige week: Noor Dekker, Leonie Ton, maar als 3e verrassend Debbie Verstelle. Bij de mannen was er lange tijd geen bedreiging voor Wouter. Sterker, zijn pupil Noor was zijn dichtste belager op nog geen 2 minuten. Eerst deed Martijn de Kok een poging, maar hij bleef ruim een minuut boven de tijd van Wouter en werd 3e.  Maar toen kwam …. Erwin Harmes en hij liep 18 seconden sneller.

Ik vind het verheugend nieuws dat er in Zeeuws – Vlaanderen ook een virtueel circuit wordt opgezet. Ik had er al op geattendeerd dat het voor hardlopers die redelijk ver van onze locaties wonen niet gemakkelijk is om deel te nemen. Nu kunnen ze in eigen regio hun wedstrijdjes lopen. Alle informatie op www.goruna.nl en natuurlijk is het voor hardlopers uit andere windstreken niet verboden om daar aan mee te doen.

Delta Sport organiseert de laatste weken voor hun leden ook virtuele wedstrijden, dus kan bijna elke hardloper in Zeeland binnenkort wel ergens aan de bak. Toch kon ik het vorige week niet laten om de VZA ( verantwoordelijk voor de Zeeuwse crosscompetitie ) d.m.v. een mail te wijzen op de mogelijkheid om met ons model en een paar aanpassingen misschien toch een “echte” crosscompetitie te organiseren als normale wedstrijden nog niet kunnen. Afwachten en volgend weekend met z’n allen naar den Inkel.

Tot slot willen wij Sven Vermeulen heel erg bedanken voor alle moeite die hij heeft gedaan om voor de lopers een afgezet parcours te realiseren. Zonder hem was dat waarschijnlijk niet gelukt. Bedankt Sven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *