Nog meer prijzen bij zomercircuit

Van onze sponsor Koole Sport kreeg ik afgelopen weekend een mail dat er nog een extra prijs beschikbaar wordt gesteld voor het Zomercircuit: Een inspanningstest t.w.v. € 95, -. Als ik het goed begrepen heb, komen deze testen binnenkort in hun aanbod. We gaan nog even in overleg over wie die prijs kan winnen, want de winnaars v/m krijgen al een waardebon van € 200, -. Mogelijk wordt de extra prijs verloot onder alle deelnemers die aan het maximum van 6 wedstrijden van het zomercircuit deelnemen. Misschien komen er zelfs nog meer prijzen. Stel dat de tijden bij de aparte 15 km wedstrijd in het weekend van 1 en 2 augustus niet snel genoeg zijn. De voorwaarde is onder de 60 minuten bij de vrouwen en onder de 50 minuten bij de mannen.  Dat bedrag kan dan ook naar het Zomercircuit en bijvoorbeeld verdeeld worden in bonnen van 100 en 50 euro voor de plaatsen 2 en 3. Dat weten we echter pas begin augustus.

Vanaf woensdag 1 juli staat de 3 km op het programma. Ik las dat een paar Zeeuwse toppers bij een virtuele landelijke 3 km goede tijden hebben gelopen afgelopen weekend. Jammer dat ze niet of bijna niet bij ons meedoen. Heb je geen zin om die 3 km weer solo af te leggen? Deze keer kan er gelopen worden in wedstrijdverband. Weliswaar op een simpele manier, maar op zondag 5 juli aanvang 11.00 uur hou ik een wedstrijdje over 3 km in het park Goes – Zuid. Er hebben zich al deelnemers aangemeld. Het resultaat kun je dan via onze site aanmelden voor het Zomercircuit. Voor meer informatie nog even het bericht “Maar wat …als “ lezen.  

Als je club of loopgroep een testloop over bijvoorbeeld 5 km houdt, kun je natuurlijk ook een 3 km timen tijdens die 5 km en dat resultaat aanmelden. Misschien zijn er nog wel kleine onderlinge organisaties, waar samen op een veilige manier de 3 km gelopen kan worden. En anders gewoon je rondje solo afwerken. Bij voldoende belangstelling en mits alles goed verloopt, komen er ook voor de 5 km en de 1000 meter in Goes – Zuid dergelijke wedstrijdjes.

Nu de Kustmarathon definitief niet doorgaat en de kans erg groot is dat de marathons van Rotterdam en Amsterdam alleen voor een eliteveld kiezen, kunnen veel lopers deze maanden uitstekend gebruiken om op relatief korte afstanden eens sneller te lopen. Ik heb sterk de indruk dat veel deelnemers van RUN YOUR OWN RACE dat de afgelopen maanden al in de praktijk gebracht hebben, want meerdere malen kreeg ik berichten over een officieus PR. Geen marathon kunnen lopen is jammer, maar je kunt er nu “noodgedwongen” je voordeel mee doen.

groeten, Jan

Maar wat…. Als?

“Tot 1 september geen sportwedstrijden” was ons een paar maanden geleden door de overheid verteld. Maar gelukkig is dat nu bijgesteld en mag het onder voorwaarden weer vanaf 1 juli en dat is al volgende week. Ik had daar al een beetje rekening mee gehouden, omdat het in België ook zo is. Betekent dit besluit automatisch dat alle geplande hardloopwedstrijden in juli en augustus dan door zullen gaan? Waarschijnlijk niet. In veel gevallen moet er nog een vergunning worden aangevraagd en dat kost toch enige tijd, de voorbereidingstijd is te kort en bij grote deelname gelden er toch nog bijkomende eisen. Als clubs verstandig zijn, proberen ze wel op de proppen te komen met alternatieven. Baanwedstrijden om maar eens iets te noemen. Je kunt dan in series lopen en de rest kan de gevraagde afstand houden. Of parklopen op een gemakkelijk uit te zetten en verkeersluw parcours

Heeft dit gevolgen voor onze Zomercompetitie? Misschien, maar zolang ik de plannen van de clubs niet ken, kan ik daar geen zinnig antwoord op geven. Ik kan wel anticiperen en van te voren alternatieven bedenken:

  1. De hele Zomercompetitie afblazen in de veronderstelling dat er voldoende echte wedstrijden zijn, lijkt me voorbarig.
  2. Als er vanaf augustus toch wedstrijden komen het Zomercircuit inkorten met een wedstrijd en/of de wedstrijden sneller na elkaar lopen ( de pauzeweek laten vervallen ).
  3. Het Zomercircuit op de normale manier afwerken, maar aandringen op het organiseren van “onze” afstanden bij bovengenoemde wedstrijdjes, zodat deelnemers die resultaten kunnen aanmelden. Wie niet aan zo’n wedstrijdje wil of kan meedoen, loopt gewoon solo.

Verschillende atletiekclubs zijn al bezig met testlopen, maar in de meeste gevallen is dat alleen voor hun leden en bovendien komen de afstanden niet altijd overeen met de te lopen afstand voor onze wedstrijd. Toch kan ik me voorstellen dat je nu wel weer eens een keer de competitie met anderen wil aangaan. Daarom hou ik een simpel wedstrijdje afgestemd op het Zomercircuit. Natuurlijk is dat vooral voor hardlopers uit de Bevelanden/Walcheren, maar in principe kan iedereen meedoen.  Wel even uiterlijk op vrijdag 3/7 laten weten als je mee komt doen en graag een richttijd opgeven voor de series van 8 á 12 lopers via  jacroose@hetnet.nl.

Het  wedstrijdje vindt plaats in en om het park Goes – Zuid met verzamelplaats het veldje naast flat Boszicht op de hoek van Populierenstraat en Eikenlaan. We hebben daar geen voorzieningen, maar in noodgevallen is er Beukenstraat 243 ( daar woon ik ) op ongeveer 300 meter. Er kunnen maximaal 50 hardlopers meedoen, maar zoveel verwacht ik er echt niet. Afhankelijk van de belangstelling kijk ik of we daarna nog een paar van die loopjes kunnen houden.

Programma:

Zondag 5 juli – 11.00 uur: 3 km over 2 ronden + 100 meter.

Eerste wedstrijd Zomercircuit

Ik had het aangekondigd als een soort proloog. Een proloog is bij een etappewedstrijd in het wielrennen de korte tijdrit aan het begin om uit te maken wie er in de leiderstrui mag rijden. Die vergelijking gaat bij ons natuurlijk niet op. We hebben geen leiderstruien en al de wedstrijdjes van het Zomercircuit zijn tijdritten, maar dan te voet.

Of kunnen we in de loop van juli en augustus toch nog voor een deel echt tegen elkaar lopen? Ik bedoel dan kleinschalige onderlinge wedstrijdjes over de voorgeschreven afstand en dan je tijd doorgeven via de site. Ik heb dat al eerder als suggestie meegegeven, maar dat je nu al wedstrijden kunt organiseren, bleek vorige vrijdag en misschien ga ik het ook nog wel proberen. En na de persconferentie van premier Rutte zojuist is er misschien nog meer mogelijk, maar bedenk wel dat de gemeente uiteindelijk een vergunning moet verlenen.

AV’56 hield een onderlinge testwedstrijd over 5 km, waarbij tevens het nieuwe tijd – en aankomstsysteem werd getest. Dat laatste werkte prima en zo was er voor alle 60 deelnemers, die om de 30 seconden waren gestart, de juiste tijd. Maar als je iets op poten zet voor zo’n 20 lopers, kan het gewoon met de ouderwetse stopwatch. Wel zorgen dat het parcours de juiste lengte heeft als je een afstand van het Zomercircuit kiest. Ook de “Goldgroep” van Dynamica hield vorige week overigens een testloop over 5 km.  

Geen leiderstruien, maar wel leiders. De winnaars van de wedstrijd over een mijl zijn automatisch de eerste leiders in het klassement. Natuurlijk zegt dat nog niets. Wie erg goed is op korte afstanden als de mijl en de 1000 meter heeft misschien moeite met afstanden boven de 5 km en omgekeerd. Dat maakt dit Zomercircuit volgens mij ook speciaal en spannend. Bij een stratenloopcircuit en ook bij de crosscompetitie zijn de eindwinnaars meestal bij alle wedstrijden duidelijk de beste van de klassementslopers, omdat de te lopen afstanden vergelijkbaar zijn.

De winnaars van de eerste wedstrijd zijn dus Laurey van den Berge en Pieter Wisse. Pieter is voor mij en veel anderen misschien toch wel een verrassende winnaar. Afwachten of beiden hun klassement de volgende weken gaan verdedigen of dat hun deelname zich beperkt tot 1 of 2 wedstrijdjes. Laurey had namelijk bij de eerste reeks nog niet meegedaan en Pieter maar 1 keer.

Ik moet ook nog iets zeggen over de deelname. Na de onverwacht grote deelname bij de 10 weekenden vanaf eind maart, heb ik een soort pronostiek gemaakt. Ik verwacht in totaal tussen de 150 en 200 verschillende deelnemers, waarvan er ongeveer 120 tot 130 in het eindklassement terecht zullen komen, d.w.z. minimaal 3 deelnames. Of dat klopt kan ik na 1 wedstrijd nog niet zeggen, maar met dit aantal gaan we wel die kant op. Toch liep de aanmelding helemaal anders dan bij de vorige wedstrijdjes. Ik wijt dat aan de langere periode waarbinnen de afstand gelopen mocht worden. Ruim een week en daarvoor eigenlijk maar 3 dagen. Waren er in mei alleen op de zaterdagen al ruim 40 aanmeldingen, nu slechts 12. Het verliep dus allemaal minder hectisch en dat is ook wel fijn.

Tot slot nog optimistisch nieuws over echte wedstrijden. Deze week heb ik samen met de gemeente Kapelle en de middenstand Wemeldinge besloten om de 2e Wemeldingeloop door te laten gaan. Niet op de geplande vrijdag 18 september, maar een dag later. Op zaterdag hebben we meer tijd en dat hebben we nodig als het door de maatregelen toch een soort tijdloop moet worden. Ook komt er een maximum van 150 deelnemers aan de 5 km en is na-inschrijven in principe niet mogelijk. Half juli komt de definitieve uitnodiging en kan er ingeschreven worden. Nu echter eerst vanaf volgende woensdag 1 juli de 3 km als 2e wedstrijd van het Zomercircuit.  

1 Engelse Mijl (17-24 juni)

RangNaamM/VTijd
1Pieter WisseM00:04:44
2Ricardo Sint NicolaasM00:04:46
3Arik BurghoutM00:04:52
4Jack KrijgerM00:04:54
5Thomas WulffraatM00:04:55
6Bart HeshofM00:04:58
7Bart BleyaertM00:04:58
8Martijn BlommaertM00:05:02
9Peter MeeuwsenM00:05:05
10Ruben BoutensM00:05:12
11Crum van der LindenM00:05:13
12Marinus StrooM00:05:17
13Jan Willem RietbergM00:05:21
14Fedor WesselingM00:05:21
15Didier VerleeM00:05:21
16Vincent MulderM00:05:22
17Jeroen JanseM00:05:22
18Laurey van den BergeV00:05:23
19Antoine KunstM00:05:23
20Henrik WesterweeleM00:05:25
21Eric-Paul BoetersM00:05:27
22Stefan JorissenM00:05:29
23Emardo de RijckM00:05:30
24Mark van der KooijM00:05:35
25Emiel FlipseM00:05:36
26Harry NieuwenhuizeM00:05:37
27Annemiek Van KootenV00:05:41
28Jochem BargemanM00:05:41
29Patrick van IerselM00:05:41
30Eelke de JongM00:05:45
31Aart Van de VeldeM00:05:45
32Marius BoonmanM00:05:46
33Kees van de RietM00:05:47
34Menno KoleM00:05:48
35Ronald GeertseM00:05:50
36Bart Verhaeghe de NaeyerM00:05:51
37Jaco KleinjanM00:05:51
38Matti BuysseM00:05:54
39Joannathan DuinkerkeM00:05:54
40Seth DijkstraM00:05:54
41Lion BaasM00:05:55
42Fred RaaijmakersM00:05:56
43Esther de KoningV00:05:56
44Lizo KoppejanM00:06:00
45Rijndert van der KolkM00:06:00
46Stephan JozwiakM00:06:02
47Rinus PaardekooperM00:06:03
48Frank van der WeckM00:06:05
49Aart SimmelinkM00:06:05
50Wendy Wijnstra-SlabbekoornV00:06:06
51Wilfred KrolM00:06:08
52Niels WolfertM00:06:08
53Dore PriesterV00:06:12
54Erik de KrakerM00:06:12
55Laura Wulffraat-vd BergeV00:06:12
56Maroeska ArsV00:06:14
57Ivo FonteineM00:06:15
58Robert CarolM00:06:16
59Henkjan TielemanM00:06:16
60Marco OlivierM00:06:20
61Jan HeshofM00:06:20
62Dik van KempenM00:06:23
63Eva HolsbekeV00:06:24
64Harry ChristiaanseM00:06:25
65Anouk Antonissen-KerstensV00:06:26
66Jan van der PlasM00:06:27
67Rens GeersingM00:06:27
68Albert KarstanjeM00:06:39
69Hans LievenseM00:06:40
70Edith van DijkeV00:06:40
71Marije BesuijenV00:06:42
72Rick de SmitM00:06:42
73Tjerk GeersingM00:06:44
74Krista De KamV00:06:44
75Vicky WiessnerV00:06:45
76Justus van der PlasM00:06:46
77Jesper MinnaardM00:06:47
78Kasper KoopmanM00:06:48
79Ronald TukkerM00:06:48
80Co de FeijterM00:06:49
81Arthur van AartsenM00:06:49
82Celine PouwerV00:06:50
83Rene GoetheerM00:06:50
84André van den HoovenM00:06:51
85Herman van de GlindM00:06:52
86John GuequierreM00:06:53
87Debbie VerstelleV00:06:54
88Kees van den BerkM00:06:55
89Gino BonteM00:06:57
90Jakobus MeulenbergM00:07:01
91Alex BuijkM00:07:03
92Sjirk de JongM00:07:06
93Marloes SaamanV00:07:12
94Harold MolM00:07:13
95Ron DellebekeM00:07:14
96Aart van LuijkM00:07:20
97Jan GlerumM00:07:21
98Joop de RijckM00:07:24
99Nikki de KoningV00:07:24
100Dylan den HartogM00:07:24
101Jeroen HageM00:07:28
102Hylkje FolkertsmaV00:07:28
103Rob EpkerM00:07:34
104Rosette VerkaartV00:07:34
105Peter De DeckerM00:07:43
106Sigrid Epker-JenseV00:07:43
107Mariette van VlietV00:07:45
108Robert HogewegM00:07:46
109Domina LousV00:07:49
110Oscar FonteineM00:07:49
111Arthur StijnsM00:07:52
112Elina PeltolaV00:07:54
113Maris JacobsM00:07:55
114Climmy LommenV00:07:59
115Anniek de RijckV00:08:01
116Janneke BoutensV00:08:01
117Sander KellerM00:08:02
118Wim RooseM00:08:05
119Gisela Nijsse-MeertensV00:08:07
120Jean-Antoin Van de RijzenM00:08:10
121Jolanda KolijnV00:08:12
122Soekie Van ZundertV00:08:12
123Lotte van KempenV00:08:17
124Niek HespM00:08:18
125Sophie TuttensV00:08:19
126Jack de GrooteM00:08:36
127Kira VisschersV00:08:40
128Sanne KoopmanV00:08:44
129Dick van BeekM00:08:58
130Linda BeekeV00:08:58
131Dick HilberdinkM00:09:02
132Annelies de GrootV00:09:06
133Miriam BaakV00:09:10
134Harry MulderM00:09:18
135Chantal Boonaerts-maasV00:09:23
136Esmee WulffraatV00:10:19
137Jarno van KempenM00:10:41
138Jan RooseM00:11:34
139Jessie VerbekeV00:11:38
140Sanne WulffraatV00:12:05

Start van het Koole Sport Zomercircuit (deel 2)

Het begin van het Zomercircuit heb ik al aangekondigd, maar ik vind het ook leuk om nog een beetje informatie te geven over afstanden e.d. Ik wil ook nog even meegeven dat iedereen mee kan doen, dus ook de jongste jeugd zoals in de vorige 10 weken van RUN YOUR OWN RACE. Dat zij geen afstanden van 10 km gaan lopen is logisch, maar met een mijl, een 3 km en een 1000 meter kom je ook in de eindstand en verdien je vanzelfsprekend een herinnering.

De eerste afstand tussen 17 en 24 juni is de Engelse mijl. Een beetje “kromme” afstand, want 1609,344 meter lijkt me moeilijk uit te zetten. Op veel sporthorloges is de afstand in te stellen en anders rond je af naar 1610 meter. Deze afstand is nog steeds geweldig populair in de met het Verenigd Koninkrijk verbonden landen ( Gemene Best ) en er zijn officiële records.

De eerste mens onder de 4 minuten kreeg heel veel belangstelling. Misschien nog wel meer dan de eerste hardloper onder de 2 uur over de marathon. Het was Roger Bannister, die op 6 mei 1954 de mijl aflegde in 3.59.4 minuten. Het record werd na 6 weken al verbeterd door John Landy, maar die man kreeg nooit de bekendheid van Bannister. Nu staat het wereldrecord op 3.43.13 minuten en is in handen van Hicham El Guerrouij, maar dateert ook al uit 1999. Zo dikwijls wordt de afstand op grote wedstrijden namelijk niet gelopen.

Bij de dames is het wereldrecord in handen van Sifan Hassan met 4.12.33 minuten. Zeeuwse records zijn er uiteraard ook, zowel op de baan als op de weg. De mijl werd eind vorige eeuw namelijk ook populair bij stratenlopen. In grote steden aan de vooravond van een marathon bijvoorbeeld. Geen bochten, maar gewoon 1609 meter rechtdoor. In Goes en Vlissingen werden ook wel eens van die wedstrijden gehouden en de wegrecords staan op naam van Karin Bastian met 5.17 en Sebastian Schletterer met 4.18. Op de baan staan de records scherper: 4.44.42 van Anjolie Engels en 4.06.2 door Gert van de Weele.

Op de baan is een mijl 4 ronden + de resterende 9 meter en een beetje. Dat staat keurig met een startlijn aangegeven. Wie dus de kans heeft om in Middelburg of Vlissingen op de oude atletiekbanen te lopen heeft altijd de juiste afstand. Aangezien er weer bij de clubs getraind mag worden, kan het misschien ook op de andere banen tijdens de trainingen. Als je op de baan loopt, moet je niet afgaan op je GPS. Dat klopt namelijk meestal niet. De GPS is sowieso niet altijd nauwkeurig, maar op een baan lopen is voor de meeste hardlopers iets wat ze niet gewend zijn en daarom lopen ze teveel.

De laatste weken hebben verschillende hardlopers hun 10 km in het kader van run your own race afgelegd op de baan. Hun sporthorloge gaf dan na 24 ronden 10000 meter aan, terwijl dat pas na 25 ronden is. Ook op kortere afstanden stopten sommigen te vroeg. Hoe komt dat? Zo’n atletiekbaan is 400 meter lang, gerekend 30 cm vanaf de binnenrand. Op de rechte stukken maakt het niet uit hoeveel cm je vanaf die rand loopt, maar in de bochten wel. Ik elke bocht loop je in de baan ernaast 7 meter extra. Niemand zal echt in baan 2 gaan lopen, maar dikwijls wel tegen de lijn van baan 2. Verschil misschien ook wel 5 meter. Dat is op een 10 km 50 x 5 meter is 250 meter. Tel daarbij de afwijking van de GPS. Draag je je horloge rechts dan is de “omweg” nog groter en alles bij elkaar kom je al snel aan 400 meter extra na 25 ronden.

Op de kortere afstanden speelt dat natuurlijk ook. Bij een mijl zal het sporthorloge waarschijnlijk al na ongeveer 1550 meter aangeven dat je er bent. Op een baan loop je de helft van je afstand als bocht en als je daar niet goed in bent, loop je iets teveel. Zijn de records op de weg dan beter dan op de baan? Over het algemeen niet. Goede baanlopers kunnen wel dicht op 30 cm van de rand lopen. Bij modale hardlopers zijn de wegrecords dikwijls wel sneller, maar hoe dikwijls lopen die op de baan? Wie dus zijn of haar afstand op de baan loopt, moet zich aan de officiële afstanden houden: een mijl is 4 ronden + 9,35 meter – 3 km is 7,5 ronden – 5 km is 12.5 ronden – 1000 meter is 2,5 ronden – 10 km is 25 ronden en 4 mijl is 16 ronden + 37,4 meter. Ik denk dus dat de meesten de voorkeur zullen geven aan een wegparcours.

En ik kom nog even terug op wat ik vorige week al gezegd heb. Je mag er ook een wedstrijdje van maken tegen anderen, ondanks onze vertrouwde naam RUN YOUR OWN RACE. Zet een parcours uit, zorg voor een tijdwaarnemer + iemand die de aankomsten noteert en start met een man of 10 tegelijk. Of de helft lopen en de andere helft jury en daarna omgekeerd. Succes allemaal met je mijl.

Start van het Koole Sport Zomercircuit

Volgende week woensdag 17 juni starten we met het Zomercircuit. Het zijn 6 afstanden, waarbij er 5 tellen voor het klassement. Voor een afstand heb je ruim een week de tijd op hem te lopen en aan te melden via onze site www.runyourownrace.nl. Die week loopt steeds van woensdag tot de volgende woensdag 18.00 uur, gevolgd door een week pauze. Op de site vind je ook alle afstanden, wanneer ze gelopen moeten worden, uitslagen, nieuws en foto’s/filmpjes.

Bij deelname aan minstens 3 wedstrijden word je opgenomen in dat eindklassement en krijg je een herinnering. Gelukkig heb ik een sponsor gevonden die het Zomercircuit wil ondersteunen. Je hebt dat misschien al gezien op onze site. Koole Sport zorgt voor een buff, dat is een soort bandana die je als muts, haarband, sjaal en zelfs als mondmasker kunt gebruiken. Hopelijk is dat laatste dan niet meer nodig. Als je bij onze eerste reeks wedstrijden nog geen medaille hebt verdiend en je doet nu 3 x mee, krijg je behalve de buff ook nog deze unieke medaille. Voor de winnaars ( beste vrouw en beste man ) van het Zomercircuit had ik een hardloopset in het vooruitzicht gesteld, maar in overleg met de sponsor wordt dat een waardebon t.w.v. € 200,-.

Die waardebon is er ook voor de winnaars ( vrouw/man ) van de 15 km in het weekend van 1 en 2 augustus, mits tijden onder de respectievelijk 60 en 50 minuten. Voor de duidelijkheid nog een keer: deze 15 km telt niet mee voor het zomercircuit, maar is een “losse” wedstrijd voor wie eens een langere afstand wil. Voor vragen of opmerkingen mag je me altijd mailen.

Hoe we alle prijzen en herinneringen gaan overhandigen maak ik later bekend. Ik kan geen 2 tot 3 maanden vooruit kijken en zeggen wat er dan wel en niet kan en mag.

Groeten,

Jan Roose

Rectificaties en ander belangrijk en minder belangrijk nieuws

Eerst de rectificaties. Ik word oud en dan raak je de tel wel eens kwijt. Behalve het genoemde zevental hebben ook Gisela Nijsse – Mertens, Michael de Wolf en Lion Baas alle 10 weekenden meegedaan. Zij stonden op mijn lijst met 9 deelnames, dus ik ben het gewoon een keer vergeten te noteren. Van bijna alle medaillewinnaars heb ik nu een adres gekregen en de medailles kunnen opsturen. Alleen van één hardloopster nog niet. Ook vraag ik me af of er misschien nog jongeren onder de 14 jaar recht hebben op een medaille, want ik weet niet alle leeftijden.

Na 10 weken eindelijk een weekend zonder wedstrijd of heb je nog elders aan een virtuele loop meegedaan. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar soms zie ik inschrijfgelden van € 15, – en denk daar toch het mijne van. Ik had wel wat last van ontwenningsverschijnselen nu er het hele weekend nauwelijks berichten kwamen.

Er zijn wel andere ontwikkelingen. Met het versoepelen van de coronamaatregelen mag er door atletiekclubs en loopgroepen weer samen getraind worden. Wel met de nodige voorzichtigheid, maar het betekent dat ze ook onderlinge wedstrijdjes kunnen organiseren. Zo heeft AV’56 tussen volgende week en eind augustus 5 testlopen gepland, maar dat is alleen voor leden van AV’56. Zij doen dat als tijdloop met starts om de 30 seconden. Ik had gehoopt en als suggestie meegegeven dat ze de afstanden zouden afstemmen op het Zomercircuit. Ze kiezen voor andere afstanden, omdat ze nog steeds rekening houden met eventuele marathons in het najaar. Onderlinge wedstrijdjes houden met respect voor alle regels kunnen anderen natuurlijk ook en dan hopelijk wel met de afstanden van het Zomercircuit, waarvan de resultaten dan aangemeld kunnen worden.

Dit weekend werd ook bekend dat in België wedstrijden van “niet contactsporten” weer toegestaan zijn vanaf 1 juli. Ook met groepen groter dan 50 personen. Hardloopwedstrijden kunnen daar dus gelukkig weer, zeker op de atletiekbaan en afgesloten circuits. Het betekent niet dat alle geplande wedstrijden ook echt doorgaan. De desbetreffende gemeente moet daarover beslissen. Of deze ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de deelname aan het zomercircuit, kan ik nu nog niet overzien. Mocht ook de Nederlandse overheid eerder versoepelingen over wedstrijden aankondigen, zal ik ons programma zeker aanpassen.

Ik kom nog even terug op het oud worden. Deze week word ik 70 jaar. Nee, ik vis niet naar nog meer felicitaties of cadeautjes, maar 30 jaar geleden op 9 juni 1990 was mijn verjaardag heel bijzonder en dat wil ik graag nog een keer vertellen. Samen met een paar medewerkers en AV’56 heb ik toen op mijn verjaardag een marathon georganiseerd. In die tijd was Zeeland nog niet echt toe aan, of moet ik zeggen rijp voor een marathon. Na een NK in 1964 in Vlissingen ( zie het verhaal op www.atletiekzeeland.nl ) was dit pas de 2e officiële marathon in de provincie. In Middelburg was er in de jaren 80 wel een paar keer een militair kampioenschap geweest, waar Zeeuwen “buiten wedstrijd” ( ze kwamen wel in de uitslag en ik liep er een PR, maar konden uiteraard geen militair kampioen worden als ze geen militair waren ) mochten meedoen en in Zeeuws Vlaanderen hadden een paar “wilde” marathons plaats gevonden. Deze wedstrijden werden niet door een atletiekclub georganiseerd en dat was toen niet toegestaan.

De Poelbosmarathon was echter officieel aangevraagd en alleen toegankelijk voor leden van de atletiekunie, zoals toen bij alle wedstrijden overigens gebruikelijk was. Sommige deelnemers werden speciaal lid en zijn dat soms nog. Start en finish vonden plaats in ’s Heer Arendskerke. Eerst een aanloopronde van ongeveer 1600 meter en daarna 5 ronden van iets meer dan 8 km. Jammer dat de asfaltpaden in het Poelbos er tegenwoordig zo slecht bij liggen, want het blijft een mooie ronde. Ongeveer 60 starters, maar een derde begon al voortijdig aan mijn verjaardagsfeestje. De winnaar liep 2.36 uur, maar de laatste eindigde wel ruim binnen de 4 uur. Zelf werd ik voorlaatste in 3.39 uur. Kijk en dat zit er op deze leeftijd niet meer in. Hopelijk een paar afstandjes bij het Zomercircuit. Ik heb gelukkig nog zo’n 15 minuten beeldmateriaal van deze marathon en in een nostalgische bui kan ik alles terugzien. Volgende week meer nieuws over het Zomercircuit.

Kleine terugblik op 10 weken Run your own Race

Het laatste weekend van deze reeks is achter de rug. Over een halve maand gaan we verder, maar dan toch iets minder intensief. Zowel voor deelnemers als organisatie. Over het wedstrijdverloop van het pinksterweekend straks iets, maar nu eerst een paar cijfertjes:

In totaal hebben er 303 verschillende deelnemers meegedaan. Ik moet wel eerlijk zeggen dat 130 hardlopers maar 1 of 2 keer hun resultaat naar ons toegestuurd hebben. Deels omdat ze pas later van ons initiatief op de hoogte waren. Zelfs dit weekend kwamen er nog 7 nieuwe bij. Soms vanwege een blessure, maar ook hadden sommigen het na de eerste keer wel gezien. Misschien toch te prestatiegericht of verder geen behoefte om op deze manier de competitie aan te gaan. En dat kan natuurlijk ook.

Ik heb de laatste weken 121 medailles mogen “uitreiken” vanwege 5 weekenddeelnames. Daarnaast nog 14 voor de jeugd t/m 13 jaar die 3 keer moesten deelnemen. Er waren 36 hardlopers, die 8 weekenden hebben meegedaan. Hieronder zijn 7 deelnemers, die alle 10 weekenden hebben deelgenomen en de meesten daarvan zelfs aan alle afstanden. Hun namen wil ik toch even noemen: Arthur Stijns, Emardo de Rijck, Marco Olivier, Menno Kole, Maurice Steketee, Miriam Baak en Wim Roose. Mocht ik iemand vergeten zijn, laat het me weten. Dan vermeld ik je volgende keer alsnog.

Misschien heb je de medaille wel verdiend, maar je adres nog niet doorgegeven. Doe dat dan zo snel mogelijk. Wie bij deze reeks aan te weinig wedstrijden heeft deelgenomen en dus geen medaille heeft verdiend, krijgt nog een kans. Bij het Zomercircuit volstaan 3 van de 6 wedstrijden voor deze unieke medaille. De 15 km op 1 en 2 augustus telt daar niet voor mee. Dat staat er helemaal los van. En nogmaals: alleen voor de hardlopers, die nog geen medaille hebben. Of er voor de deelnemers van het Zomercircuit toch een herinnering is bij 3 van de 6 wedstrijden is nog even afwachten. Voor de aanvang op 17 juni weet ik meer.

De oudste deelnemer van RUN YOUR OWN RACE heeft al 8 kruisjes achter zijn naam en de 2 jongste deelnemers zijn nog maar 2 jaar oud. Voor de jongere jeugd had ik speciaal een paar keer een 1000 meter op het programma gezet. Groot was mijn verbazing toen er in de praktijk vooral volwassenen aan deze relatief korte afstand meededen. Dat geldt ook voor de 1500 meter. Op deze afstanden waren er dikwijls rond de 130 deelnemers. Natuurlijk heeft er wel jeugd meegedaan, maar niet de verwachte namen uit de atletiekclubs!

De deelnemers kwamen niet alleen uit Zeeland en Goeree – Overflakkee. Ook uit o.a. Groningen, Dordrecht, Gorinchem, Leiden, Wageningen, Eindhoven, Velden in Limburg, Roosendaal en uit België mochten we deelnemers noteren. Het eerste weekend deed er zelfs een Amerikaan mee, die zijn 5 km in de U.S.A. had afgelegd. Toen er halfweg deze reeks een website kwam, werd de belangstelling alleen maar groter.

Nog even naar de laatste afstanden van het pinksterweekend. Een 2 km of 2000 meter zie je niet dikwijls, maar toch is het op de baan een officieel onderdeel. Er bestaan dus ook records. In Zeeland heeft John Vermeule met 5.10.6 minuten de snelste tijd achter zijn naam staan gelopen in 1983. Bij de vrouwen staat het record sinds 1990 op naam van Irene Pos en bedraagt 7.01.5. Noor Dekker deed met 6.28 minuten ruim een halve minuut beter en stond zelfs lang aan de leiding overall. Tot maandag slaagde geen enkele man in een tijd onder de 7 minuten. Toen kwam Thomas Wulffraat met een knappe 6.07 minuten en nog enkelen koken onder de 7 minuten. Aan het eind van de middag verbrak Bezuayehu Petersen echter deze tijden met 5.38 minuten. Ook Erwin Harmes bleef onder de 6 minuten. Op de 10 km was Ricardo Sint Nicolaas wederom de snelste. Bart Bleijaert en Thomas Wulffraat volgden op gepaste afstand, maar hun onderlinge verschil was slechts 2 seconden. Bij de vrouwen bleef Annemiek van Kooten als enige onder de 40 minuten. Deze keer was de deelname bij de 10 km en de veel kortere 2 km ongeveer gelijk, terwijl er de laatste weken juist op de kortere afstanden meer deelnemers waren. Er waren wel iets minder deelnemers dan de afgelopen weken, maar die deelname was ook buitengewoon. Gevolg van het pinksterweekend?

RUN YOUR OWN RACE houdt nu een paar weken pauze, zodat iedereen de batterij kan opladen. Vanaf 17 juni beginnen we dan aan het Zomercircuit met 6 afstanden en een klassement. Hopelijk is daar ook voldoende belangstelling voor.

Uitslag 2 kilometer

Uitslag 10 kilometer

2 kilometer (29 mei – 2 juni)

RangNaamMan/VrouwTijd
1Bezuayehu PetersenM00:05:38
2Erwin HarmesM00:05:57
3Thomas WulffraatM00:06:17
4Noor DekkerV00:06:28
5Antoine KunstM00:06:54
6Ronald GeertseM00:06:56
7Ruben BoutensM00:07:01
8Mark Van der KooijM00:07:07
9Emardo de RijckM00:07:07
10Matti BuysseM00:07:08
11Lion BaasM00:07:08
12Menno KoleM00:07:09
13Marco OlivierM00:07:55
14Marijn TraasM00:08:00
15Harry ChristiaanseM00:08:03
16Maurits De FeijterM00:08:12
17Laurens MeeuwsenM00:08:13
18Omar HillaertM00:08:16
19Maroeska ArsV00:08:18
20Peter De DeckerM00:08:18
21René GoetheerM00:08:24
22Kasper KoopmanM00:08:29
23Stein RietbergM00:08:29
24Kees van den BerkM00:08:38
25Annette BevelanderV00:08:39
26Stefan Van den DriesM00:08:47
27Johan VilleriusM00:08:48
28Seth dijkstraM00:08:48
29Markus PaulM00:08:51
30Jan van der PlasM00:08:52
31Marloes RijkV00:09:03
32Michael de WolfM00:09:09
33Co de FeijterM00:09:14
34Justus van der PlasM00:09:15
35Jakobus MeulenbergM00:09:19
36Krista De KamV00:09:19
37Ronald TukkerM00:09:20
38Aart van LuijkM00:09:21
39Claudia van SighemV00:09:33
40Marloes SaamanV00:09:36
41Rob EpkerM00:09:37
42Mireille HuiszoonV00:09:45
43Arthur StijnsM00:09:50
44Rachel PaulV00:09:51
45Liselot van der PlasV00:09:51
46Sigrid Epker-JenseV00:09:55
47Wim RooseM00:10:03
48Janneke BoutensV00:10:14
49Jolanda KolijnV00:10:16
50Jacqueline MeijersV00:10:17
51Renée van de VeldeV00:10:22
52Oscar FonteineM00:10:26
53Sanne KoopmanV00:10:30
54Yvonne HouwelingV00:10:31
55Gisela Nijsse-MeertensV00:10:35
56Kira VisschersV00:10:39
57Anniek de RijckV00:10:40
58Diana KoopmanV00:11:05
59Eliane KoopmanV00:11:21
60Elvira ToubianaV00:11:21
61Nathan PaulM00:11:27
62Miriam BaakV00:11:28
63Harry MulderM00:11:30
64Linda BeekeV00:11:50
65Noah VisschersM00:14:09
66Jan RooseM00:14:31
67Martijn van der MeerM00:14:36
68Corina DelverV00:16:50

10 kilometer (29 mei – 2 juni)

RangNaamMan/VrouwTijd
1Ricardo Sint NicolaasM00:33:29
2Bart BleyaertM00:35:31
3Thomas WulffraatM00:35:33
4Peter BiewengaM00:36:12
5Peter MeeuwsenM00:36:57
6Mark van der KooijM00:37:08
7Sven VermeulenM00:37:35
8Antoine KunstM00:39:42
9Marinus StrooM00:39:46
10Annemiek Van KootenV00:39:54
11Aart Van de VeldeM00:39:59
12Martijn KoxM00:40:24
13Jaco KleinjanM00:40:50
14Emardo de RijckM00:41:18
15Joannathan DuinkerkeM00:41:37
16Lion BaasM00:41:46
17Stefan van der EijkM00:42:11
18Bram VerhageM00:42:45
19Menno KoleM00:42:49
20Frank HouwelingM00:43:09
21Rijndert van der KolkM00:43:26
22Peter KoopmanM00:43:36
23Robert CarolM00:43:59
24Rinus PaardekooperM00:44:16
25Quinten KunstM00:45:16
26Laura Wulffraat-vd BergeV00:45:19
27Arthur van AarssenM00:45:44
28Maurice SteketeeM00:45:45
29Mitchell MinnaardM00:45:55
30Lizo KoppejanM00:46:02
31Harry ChristiaanseM00:46:11
32Michael VermaatM00:46:23
33Omar HillaertM00:47:06
34Gerwin ZegersM00:47:09
35Aart SimmelinkM00:47:09
36Debbie VerstelleV00:47:11
37Albert KarstanjeM00:47:45
38Kees van den BerkM00:47:56
39Henkjan TielemanM00:47:57
40Peter De DeckerM00:48:01
41Co de FeijterM00:48:09
42Jeroen HageM00:48:21
43Marije BesuijenV00:48:32
44Jan BostelaarM00:49:19
45Gerrit SpaanM00:49:25
46Jan van DelwijnenM00:50:18
47John GuequierreM00:50:25
48Sjirk de JongM00:51:20
49Herman van de GlindM00:51:30
50Seth DijkstraM00:51:31
51Rosette VerkaartV00:51:46
52Arjo VerhageM00:52:06
53Piet OvaaM00:52:06
54Michael de WolfM00:52:56
55Petra VerhulstV00:53:05
56Piet BeijerM00:53:05
57Aart van LuijkM00:53:26
58Wendy TheuneV00:53:34
59Yves BrackeM00:54:08
60Wim RooseM00:55:01
61Sigrid Epker-JenseV00:55:08
62Anouk HouwelingV00:55:18
63Arthur StijnsM00:55:49
64Jolanda KolijnV00:56:32
65Anniek de RijckV00:57:03
66Jakobus MeulenbergM00:57:35
67Gerard RommersM01:01:15
68Harry MulderM01:03:40
69Jack de GrooteM01:03:59
70René NijsseM01:06:07
71Gisela Nijsse-MeertensV01:06:07
72Jessie VerbekeV01:10:45