Laatste Nieuws Halve marathon Kapelle

Voor de halve marathon van Kapelle hebben zich 23 hardlopers v/m aangemeld. Dat is ver verwijderd van het maximum van 42 en daarom is er geen 2e startgroep vanaf 14.00. We starten om 13.00 uur met het eerste groepje van 3 deelnemers en dan om de minuut de volgende groepjes ongeveer gelijkwaardige tegenstanders. Op die manier is iedereen na 7 minuten gestart. Op papier zijn Crum van der Linden en Jozias Boone de snelste lopers en zij streven naar een tijd onder de 1.20 uur.

Bij deze halve marathon worden er 10 rondjes gelopen. Het rondje is volgens www.afstandmeten.nl en mijn GPS 2120 meter lang. Dat betekent voor 10 ronden 21200 meter en dus eigenlijk ruim 100 meter te lang. Normaal gezien pak ik altijd 5 promille extra om zeker te zijn van de afstand, omdat bij het meten geen rekening is gehouden met foutmarges en het eventueel afsnijden van een bocht.

Start en finish zijn op de Dankerseweg ter hoogte van de parkeerplaats. Er zijn waarschijnlijk ook lopers voor 1 of 2 ronden op het parcours actief. Die kunnen de hele dag lopen en het resultaat op de gebruikelijke manier aanmelden via onze site. Normaal gesproken lopen we het parcours linksom. Je hebt dan bij een zuidwesten wind op het open stuk wind mee en je loopt beschut bij de tegenwind. Bij een voelbare oostenwind lopen we rechtsom om zo toch te profiteren van windvoordeel. Voor zaterdag geven ze een noordoosten wind af, maar ik beslis pas ter plaatse.

De vele rondjes zou niet voor iedereen aantrekkelijk genoeg zijn om mee te doen. Ze hebben liever 1 grote ronde. Dat laatste is voor mij in de praktijk niet te doen. Een uurtje eerder beginnen met bordjes zetten, is niet het probleem. Maar stel dat het zo warm is als eind maart. Dan heb je verzorgingsposten nodig, EHBO en misschien nog wel meer. Dan wordt het dus een echte organisatie en dat mag niet. Korte ronden zijn dan de oplossing en ook grote wedstrijden hebben zich daar in coronatijd al aan gewaagd. De Halve Marathon van Goes tussen 1973 en 1984 ging trouwens ook over 10 ronden.

Bovendien las ik in het Duitse hardloopblad Spiridon een artikel van Manfred Steffny, deelnemer aan de olympische marathons in 1968 en 1972 en een autoriteit op hardloopgebied. Hij beweert dat de aantrekkingskracht van massale marathons op de betere lopers wel eens minder kan worden, nu blijkt dat er bij de alternatieven op relatief kleine rondjes door veel lopers sneller wordt gelopen. Hij heeft het dan niet over de absolute toppers, die bij stadsmarathons enorme bedragen start – en prijzengeld krijgen, maar over de lopers daar net onder. Zij profiteren van overzichtelijke startvelden met maximaal 100 lopers met een goed niveau en bij het lopen van rondjes weet je precies hoe de wind zit enz. Voor corona beweerde ik dat ook al, want vroeger was het dikwijls niet anders.

Wil je toch nog meedoen aan de halve marathon? Dat kan. Er is nog plaats voor 7 deelnemers, maar die starten wel vanaf 13.08 uur en waarschijnlijk niet met gelijkwaardige tegenstanders. Je moet je wel aanmelden via jacroose@hetnet.nl en dit voor zaterdag 10.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *