Kun je ook virtueel crossen?

De ene 5 km is de andere niet. Dat is ook een beetje de charme van de virtuele wedstrijden van de  afgelopen maanden. Niemand heeft zijn of haar afstand bergop gelopen, maar wel een beetje bergaf of met een enorme rugwind. De ondergrond was niet altijd hetzelfde, maar asfalt, gewone straatstenen en kunststofbanen zullen wel de boventoon hebben gevoerd. Zo waren de omstandigheden toch een beetje gelijk. In ieder geval voldoende om aannemelijke uitslagen te krijgen.

Lukt dat ook bij crossen of veldlopen? NEE, zeg ik hier met grote letters. Crossparcoursen kun je niet met elkaar vergelijken. Ook al loop je exact dezelfde afstand. Een parcours in de bossen van Schouwen is zwaarder dan een wedstrijd over mooie vlakke grasstroken. Hetzelfde parcours is zelfs niet iedere dag gelijk. De wisselende weersomstandigheden spelen daarbij een erg grote rol. Zelfs op een uur tijd kan een parcours er helemaal anders bijliggen. Bij de cross is het dus het eerlijkste, als iedereen op hetzelfde parcours loopt en liefst op dezelfde tijd.

Het eerste kan ook nu wel. Het tweede kan in coronatijden niet. Sport beoefenen mag nu zelfs maar met maximaal 2 personen tegelijk. En samenscholingen zijn al helemaal niet toegestaan. Een wedstrijd organiseren met individuele starts om de 30 seconden kan dus ook niet. Op hetzelfde parcours lopen, maar niet op dezelfde tijd kan wel, maar heeft als nadeel dat alle deelnemers die dag of weekend toch naar dat parcours moeten komen. Zie je dat zitten?

Het idee is eigenlijk net als bij de “4 uur van Goes”. We zetten een parcours uit en bepalen het aantal rondjes. Je loopt op een zelf gekozen tijdstip binnen een vastgestelde periode je afstand, je neemt zelf je tijd op en geeft deze op de gebruikelijke manier door via de website van RUN YOUR OWN RACE. Bij voldoende belangstelling ( minstens 30 deelnemers ) zetten we op 3 achtereenvolgende weekenden in december ( 5/6 – 12/13 – 19/20 ) parcoursen uit in Vlissingen bij de kanovijver, in Kruiningen bij den Inkel en in Goes – Zuid in het park bij Boszicht. Van de 3 wedstrijden maken we een klassement met een paar prijsjes. Als we geen medewerker kunnen vinden voor Vlissingen, dan maken we een parcours in het Poelbos bij ’s Heer Hendrikskinderen / ’s Heer Arendskerke óf rond de Stelleplas ( bestaande paden, weinig uit te zetten ). Dan is alles wel op de Bevelanden.

Wie belangstelling heeft moet dat nu laten weten en niet wachten tot december. De organisatie kost namelijk de nodige voorbereiding en als er geen behoefte is aan dergelijke wedstrijden, besparen we ons liever de moeite. Meld je dus nu aan via de website en dan hoor je uiterlijk 1 december of het doorgaat en zo ja dan krijg je de details.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *