Komt de finish nu echt in zicht?

Woensdag 15 juli start de volgende wedstrijd van het Koole Sport Zomercircuit. Als deze 5 km voorbij is, zijn we op de helft van het circuit. De helft is hier eigenlijk een relatief begrip. Bij 6 wedstrijden is 3 inderdaad de helft, maar in afstand is het zeker niet waar. Na deze 5 km zijn er nog maar goed 9,5 km van de ruim 27 km afgelegd, dus maar een derde deel. Van de hele RUN YOUR OWN RACE reeks zijn we al een tijdje over de helft. Als we begin september stoppen, zijn er in totaal 22 wedstrijdjes geweest en deze 5 km is de 18e. Ook als we het als tijdperiode bekijken zijn we duidelijk over de helft. Wie had ooit kunnen bedenken dat we 5 maanden alleen maar van dit soort surrogaat wedstrijdjes zouden lopen!

Of gaat er de komende weken toch nog iets veranderen? Vanaf 1 juli mogen echte wedstrijden weer, maar organisaties staan nog niet te dringen. Testlopen alleen voor eigen leden, een paar baanwedstrijden in het land voor de betere atleten, een bescheiden Zeeuwse deelname aan een Belgische wedstrijd, op 22 juli een duinloop in Vlissingen en begin september een duoloop met beperkte deelname. Met die beperkte deelname zullen we nog wel een tijdje rekening moeten houden en ook met het niet doorgaan van een reeks geplande wedstrijden na de zomer. We moeten het dus doen met “noodwedstrijden”, maar wie gaat deze wedstrijden organiseren?

Bij wielrenorganisatie TMZ hebben ze na het bekend worden van de versoepelingen direct een vergunning aangevraagd voor een parcours van ongeveer 4 km ergens centraal in Zeeland. Zodra de vergunning is verleend, worden daar elke zaterdag tot het eind van het seizoen wedstrijden gereden, behalve als een geplande wedstrijd van het oorspronkelijke programma toch nog doorgang kan vinden. Kijk dat is van de nood een deugd maken, i.p.v. de afwachtende houding van veel atletiekclubs.

De 2e Wemeldingeloop gaat in ieder geval door ( als er geen spectaculaire ommezwaai komt in de crisis ), maar die was al gepland voor 18 september. De datum verschuift weliswaar een dag uit praktische overwegingen. Vorig jaar nog ’s avonds, maar bij een eventuele tijdloop met starts om de 30 seconden duurt dat te lang en in die tijd van het jaar kan het al vroeg donker zijn. Vandaar de keuze voor zaterdag 19 september met om 14.00 jeugdlopen over 1000 meter en om 14.30 uur de 5 km. Hopelijk gewoon met groepsstart.

Maar dat duurt nog 2 maanden en hoe gaan die 2 maanden er verder uitzien v.w.b. hardloopwedstrijden in Zeeland? Geen of weinig wedstrijden betekent voor het zomercircuit waarschijnlijk dat een redelijke deelname tot het eind gewaarborgd blijft. Bij wedstrijd 1 en 2 waren er 140 en 142 deelnemers en dat gaat dan in totaal over 171 verschillende atleten. Natuurlijk fijn en hopelijk blijft dat zo, maar iedereen verlangt toch naar echte wedstrijden. Ik heb al een paar keer uitgelegd dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten.

Daar is wel een beetje overleg en begrip voor elkaars standpunten voor nodig. Aan “eilandjesbeleid” heb je dan niet veel. Met 3 wedstrijden in hetzelfde weekend en dan weer 3 weekenden zonder wedstrijden schieten we niets op. Stem ook je afstanden af op het zomercircuit. Allemaal een kleine moeite en je voorkomt een hoop wrevel. Zelf sta ik te popelen om echte wedstrijden ( ook alternatieve noodwedstrijden ) te organiseren, want de finish van RUN YOUR OWN RACE komt wat mij betreft toch echt in zicht. Of is er nog helemaal geen behoefte aan echte wedstrijden? Voor mijn 3 km van 5 juli alleszins niet, maar misschien had ik het niet goed onder de aandacht gebracht.

Nog een laatste en blijkbaar geen overbodige mededeling: zorg dat je aanmelding van de 5 km op tijd is, d.w.z. 22 juli 18.00 uur. Afgelopen weken waren er 3 deelnemers te laat en dan kun je echt niet meer in de uitslag opgenomen worden. Als je 8 dagen de tijd hebt, is op tijd aanmelden toch geen onredelijke voorwaarde van de organisatie?

groet, Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *