Inkelcross

foto: Huib Boogert

De echte Inkelcross stond oorspronkelijk ook voor afgelopen weekend op het programma. De VZA heeft alle competitiecrossen voorlopig doorgeschoven en nu staat 20 februari 2021 als datum. Of dat allemaal lukt, moeten we afwachten. Een cross op dit recreatieterrein was er overigens al in maart 1969. Een paar AV’56 leden, die in de winter aan wedstrijdschaatsen deden, stonden borg voor de organisatie. Lang heeft deze cross niet bestaan en het duurde tot 1994 alvorens er weer een cross zou plaatvinden. Dat kwam zo.

Net als alle andere Zeeuwse clubs organiseert AV’56 elk jaar een cross voor de Zeeuwse crosscompetitie. In 1970 is men daarmee begonnen, nadat er in de jaren daarvoor alleen een ZK cross op 1 dag werd georganiseerd. Na een wedstrijd in Wolphaartsdijk en een keer op het Goese Sas vond men een vaste stek in Wilhelminadorp in het bosje bij het dorpshuis. In 1985 kon dat niet meer en verhuisde men naar de Hollandse Hoeve in Goes.

Daar was eerst een parcours met start en finish op het grote veld langs de ringbaan. Toen er echter in de oude boomgaard steeds meer stukken werden afgezet voor de schapen, werd de ronde verlegd richting Kattendijksedijk met iets meer heuveltjes. Helaas asfalteerde men op den duur de schelpenpaden en was er geen sprake meer van een crossparcours. Omdat er verder in Goes op dat moment geen geschikte locatie was om een cross uit te zetten, is men uitgeweken naar Kruiningen. Daar was al een Inkelloop met Chiel Sinke als grote bezieler, maar dat was een wegwedstrijd over 10 Engelse mijl.

Aangezien de cross van AV’56 in die jaren de afsluiting van de competitie was, vond deze cross plaats in februari. In die tijd liet men gedurende het seizoen de crossafstanden oplopen en dat betekende voor de Inkelcross ongeveer 12 km. Andere clubs wilden ook wel eens als laatste en zodoende werd het in Kruiningen de eerste cross in oktober met een veel kortere afstand. Dat jaar waren er op die manier wel 2 Inkelcrossen. Nu staat de Inkelcross al jaren als 3e cross geprogrammeerd in december.

Het parcours van de virtuele Inkelcross was een beetje anders, zodat de ronde ook niet te lang werd. Ongeveer 2 km en bijna alles lekker beschut tussen de bomen. Jos had weer een filmpje van het parcours gemaakt, zodat alle deelnemers op voorhand konden weten wat hun te wachten stond. Wim Wouters had voor de bewegwijzering gezorgd ( waarvoor onze dank ), dus alles was klaar voor een mooie wedstrijd.

Op zaterdagmorgen was ik deze keer wel in de gelegenheid om een uurtje op den Inkel te vertoeven. Toen ik rond 11.15 uur aankwam, waren sommige atleten al klaar met hun 3 ronden. Ik zag een paar hardlopers finishen en zij waren zichtbaar diep gegaan. Anderen gingen juist beginnen, dus besloot ik om zelf ook een rondje te proberen. Inderdaad een pittige ronde en met mijn conditie en gestel zijn 3 ronden een te moeilijke opgave. Over het verloop van de wedstrijd kan ik verder weinig schrijven, omdat ik deze keer net al jullie tot zondagavond 22.00 uur ( ik zie dat dan pas op maandagmorgen ) moest wachten op alle resultaten. Ik kan uiteraard zien wie er meegedaan hebben en dat er weer meer deelnemers waren, maar tijden had ik niet. Een voorzichtige prognose kon ik voor mezelf wel maken en die bleek aardig te kloppen. Bij de vrouwen was Noor Dekker de snelste voor Laurey van den Berge en Leonie Ton. Bij de mannen was de volgorde: Erwin Harmes, Wouter Verstraate en Franklin van Anrooij. Bij de jeugd was Elise Mol wederom de snelste van allemaal en waren er weer een paar nieuwe deelnemertjes.

Volgend weekend de laatste cross van het circuit, tenzij de regering ons deze week allemaal opsluit. Deze keer niet in een mooi bosgebied, maar in het parkje bij mij naast in de Eikenlaan in Goes – Zuid. Of het nog spannend gaat worden voor het eindklassement? Bij de dames is de winnares al bekend. Met 3 zeges kan Noor Dekker het klassement niet meer verliezen. Leonie Ton is zeker van de 2e plaats. Voor de 3e plaats zijn er in theorie nog 4 kandidaten. Bij de heren hebben Wouter Verstraate en Erwin Harmes beiden nog kans op de eindoverwinning. Erwin heeft al 2 keer gewonnen, maar wel een wedstrijd minder. Hij moet dus volgende week meedoen en eigenlijk ook winnen. Als Wouter eerste wordt, hebben ze evenveel punten en wint Wouter op basis van het resultaat bij de laatste wedstrijd. Franklin van Anrooij heeft ook een wedstrijd gemist en moet zeker meedoen en liefst hoog eindigen om in de top 3 te komen. Hoe we de prijsuitreiking gaan regelen, hangt af van de mogelijkheden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *