Hardloopwedstrijden in 2021

Nog een paar dagen en het is 2021. We hopen allemaal dat er weer echte hardloopwedstrijden komen, maar voorlopig zit dat er nog niet in. Een hardloopjaar begint in Zeeland meestal met de Wallenloop in Goes op de eerste zaterdag van het jaar, behalve als dat op 1 of 2 januari valt. De Wallenloop stond dus voor 2021 gepland op zaterdag 9 januari, maar is al maanden geleden afgelast. Door het opschuiven van data bij de crosscompetitie zou het dan de Moerschanscross worden in Hulst, maar ook dat moet nog even wachten. We kunnen bijna met zekerheid zeggen dat januari 2021 nog even zonder echte wedstrijden blijft of de situatie moet na de volgende persconferentie van de regering op 19 januari drastisch omdraaien. Misschien een paar “proefprojecten”?

We moeten dus nog een tijdje verder met RUN YOUR OWN RACE of GORUNA in Zeeuws Vlaanderen. Direct na het einde van ons crosscircuit hebben we op onze site een enquête uitgezet. Binnen 2 dagen waren er 107 formulieren ingevuld. Met de software konden we er maximaal 100 verwerken en daaruit bleek o.a. dat deze hardlopers nog wel verder willen met onze noodoplossing. Afstanden tussen 5 km en 10 mijl hebben de voorkeur, maar ook crossen mogen in deze maanden op het programma worden gezet. Voor kortere afstanden dan 5 km is ook redelijk veel interesse, maar voor echt langere afstanden minder.

Verder waren er diverse suggesties en blijkt ruim 25 % bereid te zijn te helpen met het uitzetten van een parcours als we de formule van “lopen op hetzelfde parcours, maar niet op dezelfde tijd” blijven hanteren. Prijzen en herinneringen hoeft voor 30 % helemaal niet, maar ruim 50 % vindt het wel leuk en is ook bereid om daar iets, d.w.z. 5 á 10 euro per circuit, voor te betalen. Na de virtuele Oliebollenloop op 31 december en 1 januari lijkt het me geen goed idee om ook iets voor 2 en 3 januari te organiseren, maar deze maand telt nog 4 volledige weekenden. Met alle suggesties denk ik dat we aan elk weekend wel een invulling kunnen geven. Op het voorlopige programma staan crossen in Stellendam op Flakkee, Westkapelle, Westenschouwen en Kamperland en een cross tussen Kloetinge en Kapelle als reserve. De details volgen zo spoedig mogelijk.

En dan? Gelukkig hoeven we dit soort wedstrijden geen maanden van te voren aan te kondigen. Dus als er in februari nog steeds geen echte wedstrijden mogelijk zijn, kunnen we het vervolg eind januari laten weten. Eerder kan ook, maar we moeten ook rekening houden met bijvoorbeeld de VZA, die net als wij nog steeds hopen op een start van de Zeeuwse crosscompetitie op 6 februari.

Voor een eventueel vervolg zit ik te denken aan een 8 dorpenloop en dan als etappekoers, waarbij de tijden worden opgeteld. Ik moet dat nog verder uitwerken, maar in principe worden er dan elk weekend 2 wedstrijden gelopen en dat 4 weken achter elkaar. De volgorde van die 2 wedstrijden bepaal je zelf en als we ook de vrijdag bij het weekend rekenen en de afstanden niet te lang maken, is er tijd genoeg. Je moet wel aan alles meedoen om in het klassement te komen, maar losse deelname per etappe kan uiteraard. Een parcours hoeft dan niet uitgezet te worden. Een verharde route kiezen waarbij je bij linksom lopen gewoon niet verkeerd kunt lopen, d.w.z. dat er geen andere verharde zijwegen zijn, is dan de oplossing.

Voorbeelden: In Hoedekenskerke maakte wielerorganisatie TMZ afgelopen zomer gebruik van het parcours Zeedijk en Inlaagweg – Vrouwenweg – Waanweg. Deze gemakkelijke ronde was bijna 4 km lang. In ‘s – Heer Abskerke heb je ook zo’n ronde: Gerbernesseweg – Zuidweg – Palmboomseweg – Bergweg – Polderweg. Ook deze ronde is ruim 4 km lang. Ik denk dat er toch voldoende dorpen te vinden zijn waar je op die manier een ronde van ongeveer 3 á 6 km kunt vinden. Eventueel 2 of 3 ronden lopen kan natuurlijk ook. Maar misschien komen er compleet andere en betere suggesties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *