Halve Marathon Kapelle

Na de teleurstellende deelname bij de Oosterscheldeloop had ik eigenlijk niet meer zoveel zin in een volgende wedstrijd. Zeker toen het aantal inschrijvingen voor de halve marathon in Kapelle aan het begin van de week nog maar op 11 stond. Ik ben er een hele dag mee bezig en als er dan maar een handvol lopers komt opdagen! Is deze formule dan toch niet zo goed? Anderzijds gaven juist prominente deelnemers aan dat ze een week om een afstand te lopen te lang vinden. Zij pleiten voor een beperking tot maximaal 2 dagen, zodat de kans om elkaar te ontmoeten groter is en als het op 1 dag is, zijn de omstandigheden voor iedereen gelijk en dat is nog eerlijker. Zijn we vergeten hoe het bij een echte wedstrijd is?

Ook de vele rondjes zou niet voor iedereen aantrekkelijk genoeg zijn om mee te doen. Ze hebben liever 1 grote ronde. Dat laatste is voor mij in de praktijk niet te doen. Bovendien las ik in het Duitse hardloopblad Spiridon een artikel van Manfred Steffny, waarin hij beweert dat de aantrekkingskracht van stadsmarathons op de betere lopers wel eens minder kan worden, nu blijkt dat er bij de alternatieven op relatief kleine rondjes door veel lopers sneller wordt gelopen.

Ik twijfelde dus of ik de halve marathon niet beter kon annuleren, maar toen ik in mijn eigen aankondiging las dat we het op deze manier gaan proberen, heb ik maar gewoon doorgezet. Misschien tegen beter weten is, maar veel minder dan in Kattendijke kan bijna niet. Gelukkig kwamen er in de loop van de week nog enkele inschrijvingen bij, zodat er toch 25 namen op de startlijst stonden. Alles voor de lopers en de windrichting op zaterdag zou bepalen of er links – of rechtsom gelopen zou worden. Veel windvoordeel betekent snellere tijden. De wind kwam uit noordoost en zodoende werd het rechtsom lopen: wind tegen in het bos en wind mee op de open stukken.

En snel gelopen werd er. Helaas begon het een uur voor de start te regenen, maar al bij al viel deze voorspelde regen mee. Behalve voor de jury, want alles registreren op de jaren 70/80 manier met  stopwatch, pen en papier, gecombineerd met nattigheid geeft problemen. Soms kun je nauwelijks lezen wat er staat omdat de inkt uitloopt en daarna de uitslag uitwerken kan wel eens een klein verschil opleveren. Toch is er een complete uitslag. Eén deelnemer ging niet van start en 1 deelnemer haalde de finish niet.

Jozias Boone was de snelste. Hij raffelde in het begin de ronden af in ongeveer 7,5 minuut en leek een tijd in de 1.15 uur te gaan scoren. Hij moest echter alles solo afwerken en zo was er in de laatste ronden toch nog een beetje verval. Niet veel en dit resulteerde in een prachtige 1.16.13 uur. Waren er nu nog maar een paar lopers van dit kaliber geweest om elkaar naar een goede tijd te loodsen. Crum van der Linden bleef met 1.19.57 uur ook binnen de 1.20 en werd 2e voor Ruben Boutens, die 1.21.48 noteerde.

Bij de dames ging Lydia Kleinjan met de denkbeeldige bloemen lopen. Zij bleef 8 seconden boven de 1.30 uur, maar was daarover heel tevreden. Ik hoorde iets over 4 minuten onder haar beste tijd. Esther van Sluijs – Kole werd 2e in 1.53.07 uur en Anouk Houweling, gehaasd door vader Frank, 3e in 1.58.27 uur. Ook de al iets oudere Gisela Nijsse – Meertens liep deze halve marathon keurig uit en bleef maar net boven haar p.r.

Voor de kortere afstanden ( je kon ook 1 of 2 ronden lopen ) was net als in Kattendijke bijna geen animo. Voor 1 ronde niemand. Bij de dames liep Janneke Boutens 2 ronden in 23.00 minuten en was als enigste deelneemster automatisch winnares. Bij de heren was Ronald Geertse, ook al 3e in de Ronde van Zeeland korte versie, de snelste. Hij had alleen af te rekenen met een groepje 60 plussers, die al een eeuwigheid meegaan in het Zeeuwse hardlopen. Ik had voor de kortere afstanden toch meer jongere deelnemers verwacht, zeker uit Goes en omstreken.

Ondanks de regen toch een leuke middag en vooral tevreden deelnemers,  maar net als vorige week bij mij ook een beetje teleurstelling. Ze zullen me wel een oude zeurpiet vinden. In totaal over 3 afstanden slechts 29 hardlopers in de uitslagen, terwijl iedereen roept dat ze toe zijn aan echte wedstrijden. Echt is het natuurlijk niet, maar het is toch al anders dan de virtuele loopjes van een jaar geleden. Ik neem dus de vrijheid om nu al de hardloopdriekamp te annuleren, omdat daar ook nog maar 2 aanmeldingen voor zijn. Van de alternatieve Zwaakse Weelloop ga ik niet meer te veel werk maken. Iedereen kan op onze site de route zien, deze lopen en het resultaat op de gebruikelijke manier aanmelden. Van het Roparunteam heb ik niets meer gehoord, dus of zij er nog met een donatiepot staan, weet ik niet. We zien het wel. Tot slot nog dit. Ook in Kapelle was fotograaf Jos uit Halsteren aanwezig. Hij heeft honderden foto’s gemaakt en die verschijnen na selectie deze week op zijn website: www.jvdr.nl. Kijken dus.

Eén antwoord op “Halve Marathon Kapelle”

  1. Rechtzetting. De website van fotograaf Jos is http://www.josvdr.nl. Vanaf nu staan er 560 van de halve marathon in Kapelle op en dat in een soort reportagevorm. Aangezien Jos niet alle lopers kent staan niet alle namen erbij en zijn soms lopers verwisseld. Ik heb hem aanvullende informatie gestuurd en hopelijk past hij dat aan. Ook bij de Zwaakse Weelloop en in Middelharnis probeert Jos aanwezig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *