Geen oliebollenloop zonder oliebollen

In 1969 begon ik met een zogenaamde Oliebollenloop op de laatste dag van het jaar. Een officieuze wedstrijd over 10 km en daarna samen oliebollen eten met thee of koffie. Tot en met 1983 gebeurde dat altijd vanuit huize Roose. Na 2 jaar Wolphaartsdijk bij de familie Verstelle nam AV’56 in 1986 de organisatie over en werd er gelopen vanaf de atletiekbaan richting Wilhelminadorp/Oosterschelde.

De Oliebollenloop is elk jaar gehouden en dit jaar zou het dus de 52e editie zijn. Helaas gooit corona roet in het eten en gaat het niet door. Een organisatie met ruim honderd hardlopers + wandelaars en samen oliebollen eten in de kantine kan niet. Gelukkig is er wel een virtuele Oliebollenloop op 31 december en 1 januari. Maar zijn er dan ook oliebollen?

Je kunt ze natuurlijk gaan kopen, maar heb je wel eens zelf oliebollen gebakken? Dat kost bijna niets. Ik ben er nu mee bezig. Zojuist heb ik in een half uurtje beslag gemaakt dat nu ongeveer een uur moet rijzen. Daarna ga ik bakken. Ook eens proberen? Lees dan verder.

Toen we in 1969 met de Oliebollenloop begonnen, waren mijn ouders bereid om de oliebollen te bakken. Helaas hadden ze weinig ervaring en hoewel de oliebollen altijd smaakten duurde de bakwerkzaamheden soms erg lang. Ze bakten wel altijd een dag van te voren, want op de 31e hadden ze daar geen tijd voor vanwege de wedstrijd. Ze hadden ergens een recept gevonden uit de jaren stilletjes en dat was nog met echte gist. Zo’n brok stopverf, dat je eerst moet oplossen. Mijn vader is zelf een keer midden in de nacht naar een bakker gereden om een nieuwe voorraad , omdat alles mislukte.

Na enkele jaren hadden ze de slag te pakken en was het bakken van 180 oliebollen nog wel een behoorlijk karwei, maar verliep het zonder problemen. Vader en moeder maakten samen beslag en vader bakte daarna de bollen. Ook na 1983 bleven ze dat doen en toen moeder Roose dat niet meer kon, maakte ik het beslag. Nu doe ik het helemaal alleen. Goed organiseren is het voornaamste.

Van een kilo bloem kun je ongeveer 50 oliebollen maken. Ik pak meestal iets meer, d.w.z. 1200 á 1300 gram. Waarom? Op 1 kilo bloem heb je 1 liter magere melk nodig, maar ik gooi ook altijd een blikje of flesje zwaar bier door mijn beslag. Daarom iets meer bloem, anders wordt je beslag te dun. Verder gebruik ik: zakje rozijnen, zakje krenten, zakje cranberry’s, een beetje zout en instant gist. Dat laatste zijn zakjes poedergist. Even op een zakje kijken hoeveel je nodig hebt voor één kilo bloem. Het bier heeft ook een gistende werking. Verder een pan met zonnebloemolie om de oliebollen te bakken. Ik gebruik altijd een ouderwetse frituurpan. En natuurlijk een mixer ( gebruik de haken ) en een grote kom. De kom is bij mij een plastic bekken, zodat er ruimte is. Aan het werk:

 1. Doe de bloem, het gist en een beetje zout in de kom.
 2. Maak een kuiltje en giet ¾ van de melk erbij.
 3. Roer dit met een spatel een beetje door elkaar.
 4. Begin te mixen, maar eerst even op een rustige stand. Bij een keukenrobot is het gemakkelijker.
 5. Voeg regelmatig een beetje melk, later het bier toe.
 6. De rozijnen, krenten en cranberry’s eerst laten wellen in water en pas de laatste 5 minuten van het mixen toevoegen. Zonder water uiteraard.
 7. Na ongeveer 20 á 25 minuten moet het voldoende zijn. Je ziet dan een soort luchtbelletjes op het beslag.
 8. Kom afdekken met licht vochtige theedoek of aluminiumfolie en op een veilige plek op kamertemperatuur wegzetten. Het rijzen duurt ongeveer een uur. Op het laatst is het beslag in de kom duidelijk gestegen.
 9. Zet je pan op en verwarm het vet. Vet is op temperatuur als je een stuk brood ziet schuimen als je deze in het vet houdt.
 10. Om het beslag in de pan te krijgen is een ijslepel handig. Ongeveer 5 oliebollen tegelijk bakken afhankelijk van het formaat pan.
 11. Deegbollen draaien vanzelf om als ze aan één kant bruin zijn, maar een beetje sturen kan geen kwaad. Gebruik zo’n ding om vlees op de barbecue te draaien.
 12. Om te weten of je oliebollen gaar zijn, kun je er in prikken met een breinaald. Als er geen deegresten aanzitten, is het goed. Schep ze er uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op vetvrij papier in een grote schaal of emmer. Daarna met poedersuiker presenteren.

Natuurlijk zijn er andere manieren, bijvoorbeeld met zelfrijzend bakmeel en handigere apparaten. Ook de keuze van de rozijnen, krenten en cranberry’s kan anders, maar dat is dan je persoonlijke inbreng. Succes en laat ze smaken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *