Engelse afstanden

Over de betekenis van de mijl voor de landen van het Britse Gemenebest heb ik deze zomer al eens iets geschreven. De mijl is nu niet direct een populaire afstand bij ons, maar wordt de laatste jaren toch regelmatig bij baanwedstrijden op het programma gezet. De 10 Engelse mijl op de weg is wel heel bekend in onze hardloopwereld. De Ten Miles in Antwerpen of Tilburg kennen de meesten wel en ook de van Dam tot Dam loop gaat over deze afstand.

Hoe zit dat in Zeeland? De laatste jaren zijn er eigenlijk geen bekende lopen meer over 10 mijl. Soms maakt het deel uit van een hardloopevenement met meerdere afstanden. Dat was in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw wel anders. Vanaf 1972 werd er in Middelburg een 10 mijl georganiseerd, die jaren bleef bestaan en ook bekend is onder de naam Nadorstloop. Ook Vlissingen kende een 10 mijl, maar dan als onderdeel van de uurloop. Wie binnen 60 minuten de atletiekbaan niet haalde, kreeg in ieder geval wel een tijd over 10 mijl en kwam zo in de uitslag. Een andere bekende wedstrijd over 10 mijl vond plaats in Kruiningen onder de naam Inkelloop. Verwarrend met de naam Inkelcross, maar de locatie was dan ook zo goed als hetzelfde. Hoewel, in het begin startte de Inkelloop bij de sporthal in Kruiningen en pas later verhuisde hij naar de camping.

Het niveau van deze wedstrijden was behoorlijk hoog. Piet Vonck won in 1972 de 10 Engelse mijl in Middelburg in 49.47 minuten en dat was toen een Nederlands record. Met een tijd van 1 uur kwam je nauwelijks bij de top 25. Het parcoursrecord in Middelburg staat volgens mij op naam van de Belg Roger Michielsen met een tijd van 48.48 minuten. In Vlissingen haalde ik bij de uurloop één keer de baan, dus een 10 mijl onder het uur en werd daarmee ….36e.

Hoe presteerden de hardlopers het afgelopen weekend bij de virtuele races? Het aantal aanmeldingen voor beide afstanden ging weer redelijk gelijk op en bleef op het niveau van de vorige weken. Op zondagmorgen werd een groep hardlopers gespot op het parcours van de Oosterscheldeloop in de buurt van Kloetinge. Of zij ook allemaal in de uitslag staan, weet ik niet. De snelste vrouw over 10 mijl was net als vorige week over 10 km Lydia Kleinjan met een tijd van 1.08.36 uur. Zij werd gevolgd door Judith Goetheer en Linda Versluis. Bij de mannen was Ricardo Sint Nicolaas wederom de snelste. Met een tijd van 53.46 minuten had hij een ruime voorsprong op Thomas Wulffraat en Koen Schippers. Alleen Ricardo en Thomas bleven onder het uur.

Op de mijl boekte Wouter Verstraate zijn 3e zege van het korte circuit. Noor Dekker deed hetzelfde en zo zijn beiden al zeker van eindwinst in het Herfstcircuit korte afstand. Wouter liep de 1609 meter in 4.29 minuten en ook op deze afstand haalde Thomas de 2e plaats en werd Bart Heshof 3e. Deze 3 bleven ook onder de 5 minuten. Noor Dekker werd 4e overall in 5.01 minuten en net als de vorige weken werd ze op gevolgd door Jasmijn van Dieren en Elise Mol.

Volgend weekend staan de laatste afstanden van het Herfstcircuit op het programma. Een halve marathon voor het lange en een 5 km voor het korte circuit. Voor het klassement is het alleen nog spannend bij de dames voor het lange circuit. Lydia Kleinjan heeft met 2 overwinningen de beste kans, maar dan moet ze volgende week wel meedoen. Voorlopig staat Debbie Verstelle aan de leiding. De andere winnaars zijn al bekend: Noor Dekker en Wouter Verstraate bij het korte circuit en Ricardo Sint Nicolaas bij het lange circuit. En wat doen we na 9 november? Komt er een vervolg?

De sportwereld zit nog zeker tot half december op slot. Behalve schaatsen voor de nationale toppers, veldrijden voor eliterenners en het betaalde voetbal. Dat laatste vind ik vreemd, want juist daar zijn veel besmette spelers en blijkbaar vinden ze het heel normaal!!!! Ik ben bezig met een veilige alternatieve “wedstrijd” op als het kan een zondag in de tweede helft van november. Een eerste peiling leverde echter maar enkele positieve reacties op, dus vraag ik me af of er behoefte is aan zoiets. Laat het mij dus weten. Succes met je laatste afstand. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *