Eerste wedstrijd Zomercircuit

Ik had het aangekondigd als een soort proloog. Een proloog is bij een etappewedstrijd in het wielrennen de korte tijdrit aan het begin om uit te maken wie er in de leiderstrui mag rijden. Die vergelijking gaat bij ons natuurlijk niet op. We hebben geen leiderstruien en al de wedstrijdjes van het Zomercircuit zijn tijdritten, maar dan te voet.

Of kunnen we in de loop van juli en augustus toch nog voor een deel echt tegen elkaar lopen? Ik bedoel dan kleinschalige onderlinge wedstrijdjes over de voorgeschreven afstand en dan je tijd doorgeven via de site. Ik heb dat al eerder als suggestie meegegeven, maar dat je nu al wedstrijden kunt organiseren, bleek vorige vrijdag en misschien ga ik het ook nog wel proberen. En na de persconferentie van premier Rutte zojuist is er misschien nog meer mogelijk, maar bedenk wel dat de gemeente uiteindelijk een vergunning moet verlenen.

AV’56 hield een onderlinge testwedstrijd over 5 km, waarbij tevens het nieuwe tijd – en aankomstsysteem werd getest. Dat laatste werkte prima en zo was er voor alle 60 deelnemers, die om de 30 seconden waren gestart, de juiste tijd. Maar als je iets op poten zet voor zo’n 20 lopers, kan het gewoon met de ouderwetse stopwatch. Wel zorgen dat het parcours de juiste lengte heeft als je een afstand van het Zomercircuit kiest. Ook de “Goldgroep” van Dynamica hield vorige week overigens een testloop over 5 km.  

Geen leiderstruien, maar wel leiders. De winnaars van de wedstrijd over een mijl zijn automatisch de eerste leiders in het klassement. Natuurlijk zegt dat nog niets. Wie erg goed is op korte afstanden als de mijl en de 1000 meter heeft misschien moeite met afstanden boven de 5 km en omgekeerd. Dat maakt dit Zomercircuit volgens mij ook speciaal en spannend. Bij een stratenloopcircuit en ook bij de crosscompetitie zijn de eindwinnaars meestal bij alle wedstrijden duidelijk de beste van de klassementslopers, omdat de te lopen afstanden vergelijkbaar zijn.

De winnaars van de eerste wedstrijd zijn dus Laurey van den Berge en Pieter Wisse. Pieter is voor mij en veel anderen misschien toch wel een verrassende winnaar. Afwachten of beiden hun klassement de volgende weken gaan verdedigen of dat hun deelname zich beperkt tot 1 of 2 wedstrijdjes. Laurey had namelijk bij de eerste reeks nog niet meegedaan en Pieter maar 1 keer.

Ik moet ook nog iets zeggen over de deelname. Na de onverwacht grote deelname bij de 10 weekenden vanaf eind maart, heb ik een soort pronostiek gemaakt. Ik verwacht in totaal tussen de 150 en 200 verschillende deelnemers, waarvan er ongeveer 120 tot 130 in het eindklassement terecht zullen komen, d.w.z. minimaal 3 deelnames. Of dat klopt kan ik na 1 wedstrijd nog niet zeggen, maar met dit aantal gaan we wel die kant op. Toch liep de aanmelding helemaal anders dan bij de vorige wedstrijdjes. Ik wijt dat aan de langere periode waarbinnen de afstand gelopen mocht worden. Ruim een week en daarvoor eigenlijk maar 3 dagen. Waren er in mei alleen op de zaterdagen al ruim 40 aanmeldingen, nu slechts 12. Het verliep dus allemaal minder hectisch en dat is ook wel fijn.

Tot slot nog optimistisch nieuws over echte wedstrijden. Deze week heb ik samen met de gemeente Kapelle en de middenstand Wemeldinge besloten om de 2e Wemeldingeloop door te laten gaan. Niet op de geplande vrijdag 18 september, maar een dag later. Op zaterdag hebben we meer tijd en dat hebben we nodig als het door de maatregelen toch een soort tijdloop moet worden. Ook komt er een maximum van 150 deelnemers aan de 5 km en is na-inschrijven in principe niet mogelijk. Half juli komt de definitieve uitnodiging en kan er ingeschreven worden. Nu echter eerst vanaf volgende woensdag 1 juli de 3 km als 2e wedstrijd van het Zomercircuit.  

Eén antwoord op “Eerste wedstrijd Zomercircuit”

  1. Ik was positief verrast door de persconferentie net, het bied veel perspectief. De grote massalopen zie ik dit jaar eigenlijk niet meer gebeuren omdat ik er vanuit ga dat de boel gaat opleven in het najaar, maar bv baanwedstrijden, die in serie worden gelopen zou toch moeten blijven kunnen(zeker gezien je al rennende geen 1.5m hoeft te houden, maar stilstaand wel). Dit zomercircuit heeft, ook al hebben we waarschijnlijk over anderhalve maand wel weer gewone wedstrijdjes, nog steeds wel waarde. Het gaat nl. voor mij een goede manier zijn om in vorm te komen. Daarnaast kan het dienen als een soort ‘ranking-systeem’. Je zou bijvoorbeeld een ‘superfinale’ over ~3km/2mijl te organiseren met groepen gebaseerd op dit klassement. Ook voor andere wedstrijden zoals de Wemeldingeloop is dit wellicht niet slecht mocht er gebruik moeten worden gemaakt van kleine startwaves.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *