Crossen in Coronatijden

foto: Huib Boogert

Het is half september en na nog een paar uitzonderlijk tropische dagen deze maand ziet het er nu toch al een beetje herfstachtig uit. Bladeren beginnen te vallen, de temperaturen zijn ’s nachts onder de 10 graden en zo nu en dan zie ik mistflarden. Vroeger zeiden we dan: “Het crossseizoen nadert”. In theorie is dat nog steeds zo, hoewel de meeste hardlopers daar niet meer mee bezig zijn. Er zijn in normale tijden voldoende andere wedstrijden en crossen hangt er maar een beetje bij. Toch staat er weer een crosscompetitie gepland, maar kan dat allemaal wel doorgaan?

Zelf organiseer ik los van die crosscompetitie al bijna 10 jaar elk seizoen een paar crossen. De naam JARO crossen is zelfs een beetje ingeburgerd. Voor het komende seizoen heb ik alles afgeblazen. De onzekerheid over wat wel en niet kan en mag is mij te groot. Voor de Stelleplascross op 24 oktober had ik al een afspraak gemaakt met de eigenaar van de Brasserie, maar wel met voorbehoud van beide kanten. Hij kan namelijk niet garanderen of ze die dag open zijn en dan nog moet alles zoveel mogelijk op het terras. Bij droog weer geen probleem, maar eind oktober weet je nooit. Dat geldt nog meer voor de Kapellecross ergens eind februari.

Hoe gaan de andere crosswedstrijden dat oplossen? Bij sommige crossen is er een beetje cynisch gezegd misschien wel nauwelijks een verschil. Dan ga ik er wel vanuit dat alle parcoursen voldoende ruimte bieden. Maar kun je in Hulst in de school terecht? Zijn de accommodaties bij de Elderschans en den Inkel beschikbaar? Bij de wedstrijden in de bossen van Westenschouwen spelen er, als ik de geruchten mag geloven, nog andere problemen. Hoe het in Westdorpe en bij Bruinisse is, weet ik niet, maar bij de kanovijver zijn al wedstrijden georganiseerd, dus dat zal wel lukken. Rest de vraag of er genoeg wedstrijden overblijven voor een volwaardige competitie?

Maar ook bij de veel andere wedstrijden op de winterkalender zal wel niet alles vanzelfsprekend verlopen. De Wallenloop bij café Baarends en op een relatief kort rondje? De Zakloop met honderden deelnemers in de kerk en het dorpshuis van Nisse? Hetzelfde geldt voor de Kerstloop, Tankloop, Aagtekerke, halve marathon van Cadzand, enz. enz. Kun je er terecht, krijg je een vergunning en welke bijkomende maatregelen moet je als organisatie nemen.

Bij wielerorganisatie TMZ bedacht men, zodra sporten als wielrennen en hardlopen weer zonder behoud van de 1,5 meter afstand regel waren toegestaan, de volgende oplossing: Elke zaterdag tot het eind van het seizoen een wedstrijd op een centraal in Zeeland gelegen parcours met slechts de strikt noodzakelijke voorzieningen. Dit betekent een parkeerplaats met daar een container voor de startnummeruitgave en 2 mobiele toiletten. Op het parcours een jurywagen bij start en finish. Bovendien bevat het parcours van 4 km maar 3 bochten waar dranghekken en verkeersregelaars noodzakelijk zijn en is er geen enkele bewoning. Tot slot een maximum deelname per categorie. Alles liep 10 weken lang op rolletjes met veel deelname en je hoorde niemand klagen over steeds hetzelfde rondje, want daar gaat het in de eerste plaats om “koersen” of te wel een wedstrijd rijden met strijd.

Moeten we daar met ons hardlopen ook niet naar toe, zolang de toestand erom vraagt? Misschien met 2 of 3 vaste plaatsen in de provincie, maar wel met een vast omlijnde procedure. Je hoeft dan maar 2 of 3 keer een vergunning aan te vragen, maar dan wel per locatie voor meer wedstrijden. Op de ene locatie alleen cross, op een volgende alleen weg en nog één met een gemengde ondergrond.  Dat vereist natuurlijk de nodige samenwerking en coördinatie ( VZA? ). Of wachten we gewoon af en zien we wel wie zijn organisatie voor elkaar krijgt.

Waar die parcoursen moeten komen? Geen idee, want ook na 70 jaar ken ik niet elke plek in onze provincie. Een wegparcours langs een zeedijk is bij goed weer fantastisch, maar in de herfst/winter lijkt me dat minder aangenaam. Moet je naar een park bij een sportaccommodatie of hou je de cross op de percelen van een hardlopende landbouwer? Is het strand en omgeving een oplossing of belast je de strandtent dan te veel? Bij TMZ kwamen ze uit in de polder bij Hoedekenskerke en het parkeerterrein bij de werkhaven. Je kunt er na afloop zelfs nog iets gaan drinken in “de Wagon” met uitzicht over de Westerschelde. Zoiets hebben ze dus al bij het Goese Sas, waar AV’56 op 10 oktober een wedstrijd organiseert.

Ik hoorde dat er een inventarisatie wordt gemaakt van wedstrijden die komende winter wel doorgaan. Hopelijk is dat snel bekend, want lang wachten om stappen te ondernemen leidt meestal tot niets. Mijn motto is: “Liever 20 wedstrijden met 50 tot 150 deelnemers op een saai parcours, dan slechts 3 á 5 wedstrijden met 500 deelnemers op een aantrekkelijk parcours met allerlei beperkingen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *