Coronajaar voor hardlopers

Het was een raar jaar, dus ook voor hardlopers. Na het eerste volledige weekend van maart werd  alles afgelast. In de loop van de zomer kwam het weer een beetje op gang met mondjesmaat een paar wedstrijdjes, maar dat duurde ook maar tot begin oktober en toen ging alles wederom op slot. Door mijn “meeste wedstrijden competitie” ( was je het ook al vergeten? ) kon dus vrij snel een streep, want echte wedstrijden zijn er in 2020 nauwelijks geweest.

Ik vrees dat een dergelijke competitie ook in 2021 geen zin heeft ( als het al zin heeft! ), want ook voor het nieuwe jaar worden nu al wedstrijden afgelast of uitgesteld. Bespaart mij in ieder geval een hoop geld aan prijzen, hoewel dat geld nu aan de noodgedwongen opgestarte RUN YOUR OWN RACE wedstrijdjes is besteed. Gelukkig kon de Wemeldingeloop in september nog wel doorgaan. Goed beschouwd was dat één van de weinige geplande wedstrijden, die wel tot een goed einde zijn gebracht. De andere wedstrijden waren min of meer “nieuwkomers”.

Door corona zijn er namelijk veel nieuwe initiatieven ontstaan, zodat hardlopers toch aan de bak konden bij een wedstrijdje. Niet altijd op de gebruikelijke manier, maar toch met een vorm van competitie. Vanaf eind maart RUN YOUR OWN RACE met intussen al zo’n 30 uitslagen. AV’56 kwam met 5 onderlinge testwedstrijden, waarbij deelnemers om de 30 seconden van start gingen. Bij de laatste wedstrijd van deze reeks was er wel een groepsstart en dat resulteerde dan weer in een geslaagde Wilhelminapolderloop op 10 oktober. Maurice Steketee en zijn team organiseerden een alternatieve hardloop driedaagse. Sven Vermeulen en Sjaak Brouwer zorgden voor startgelegenheid bij de kanovijver in Vlissingen. De halve marathon in Renesse kon in aangepaste vorm ook doorgaan. AV de Wielingen organiseerde begin september Dwars door de Zwingeul.

AV’56 organiseerde voor de jeugd bovendien een onderlinge wedstrijd, het ZK voor pupillen en een scholierencross. Bij de andere Zeeuwse atletiekclubs bleef het angstvallig stil of heb ik hun activiteiten niet meegekregen. Afwachten en hopen dat op jouw wedstrijddag de coronasituatie een beetje gunstiger is, bleek tot heden niet de beste optie. Waarom geen alternatieven zoeken en okay als de toestand te erg is kan dat ook niet, maar dan heb je toch iets geprobeerd. Sven en Sjaak zetten een alternatieve marathon op touw, die toch niet door kon gaan. Ik had hetzelfde met een JARO oefencross, maar blijven we daarom verder inactief! Nee, we proberen iets anders.

De Zeeuwse crosscompetitie heeft de wedstrijden van dit najaar doorgeschoven naar januari en februari en hoopt zo toch een volwaardige competitie te kunnen organiseren. Ze blijven echter vasthouden aan de bestaande wedstrijden en locaties. En als dat niet lukt, is er niets. Ik heb het al eerder aangehaald, maar neem een voorbeeld aan wielerorganisatie TMZ. Bijna al hun reguliere wedstrijden van 2020 vielen uit, maar zodra sportwedstrijden in de zomer waren toegestaan was er een alternatief: 10 wedstrijden op dezelfde coronaveilige locatie. Weliswaar zonder verdere voorzieningen, maar wel week na week een succes. Voor het seizoen 2021 komen ze met 2 kalenders: de eerste met de reguliere wedstrijden en de tweede wederom met alternatieven.

Dat moet toch in de atletiek en zeker het hardlopen ook kunnen. Zeker als we de krachten bundelen. Nog meer gebruik malen van het systeem Race Result kan veel zaken vereenvoudigen, maar je kunt niet steeds dezelfde persoon daarmee opzadelen. Ik heb mijn ideeën aangedragen, maar meer kan ik niet doen. Behalve zelf nog wat dingen op poten zetten. Gelukkig komen er ook andere mensen met ideeën en omdat we elkaar dan aanvullen leidt dit tot leuke wedstrijdjes. Natuurlijk lukt niet alles. Dat is ook niet erg, want te massaal is in deze tijd zeker niet de bedoeling. Of moeten we daar in de toekomst helemaal vanaf?

Het coronavirus is namelijk nog lang niet weg en al lijkt er spoedig een vaccin beschikbaar, dan nog! Ik ga geen preek houden, maar moeten we niet met z’n allen anders gaan leven. Een vaccin inspuiten en hupsakee, daar gaan we weer naar allerlei festivals, stadsmarathons met 40000 lopers, vakanties naar verre orden, omdat het op de “emmerlijst” staat, enz. Ik denk dat veel mensen zo redeneren, maar als ik sommige berichten lees, ligt het volgende virus al op de loer. Kleinschalige wedstrijden, waar mijn generatie redelijke hardlopers mee zijn geworden, zijn voor mij de ideale toekomst. Maar eerst het RUN YOUR OWN RACE crosscircuit: hopelijk nog dit jaar 4 wedstrijden op voor iedereen dezelfde parcoursen, in hetzelfde weekenden, maar op je zelfgekozen tijd. RUN YOUR OWN RACE is druk bezig om alles te regelen en zodra alles rond is, komen de details. Misschien kun je niet meedoen, omdat je te ver van de locaties woont. Jammer natuurlijk, maar dit soort eenvoudige dingen kun je ook zelf opzetten voor hardlopers in jouw regio. Zo gebeurt er in ieder geval iets in 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *