Bijna een jaar virtuele wedstrijden

In het laatste weekend van maart 2020, intussen 10 maanden geleden, hielden we voor de eerste keer een virtuele wedstrijd: Een loop over 5 km, die eigenlijk binnen 2 dagen uit de grond werd gestampt. Ik had ergens een idee gelanceerd over lopen op hetzelfde parcours, maar niet op dezelfde tijd. Dat was toen nog een brug te ver, maar na een mail van Crum van der Linden over mogelijkheden met Strava werd het lopen op je eigen parcours, maar wel dezelfde afstand.

Die eerste 5 km kende 59 deelnemers. Floris Willeboordse liet een fantastische tijd van 14.28 minuten optekenen en zodoende kwam het in de krant en op de regionale televisie. Aanleiding genoeg om er mee door te gaan. Tot en met het pinksterweekend was er elke week een afstand en om ook de jeugd de kans te bieden mee te doen soms zelfs twee. Die andere afstand was dan een relatief korte, zoals een 1000 meter of een Engelse mijl. Toch was er bij die korte afstanden opvallend veel deelname van volwassen hardlopers.

Na enkele weken was RUN YOUR OWN RACE al een soort begrip en werden er herinneringsmedailles besteld voor regelmatige deelname. Ik maakte de uitslagen eerst op zijn “Jan boerenfluitjes”, maar na een maand kreeg ik hulp van Jos den Hollander. Met een computerprogramma werden de aanmeldingen nu automatisch verwerkt. Dat was maar goed ook, want in sommige weekenden waren het er zo’n 220.

Toen in juni echte wedstrijden nog niet mogelijk waren en het Zeeuwse stratenloopcircuit niet doorging, besloten we een alternatief te bieden: het Koole Sport Zomercircuit. Een reeks wedstrijden met een klassement, prijzen en herinneringen. De belangstelling was geweldig en beperkte zich niet alleen tot Zeeland. Op het laatst kregen we wel een beetje concurrentie, maar daar was niemand bedroefd over. Er waren namelijk mondjesmaat echte wedstrijden en begin september leken de virtuele wedstrijden verleden tijd. Helaas …..

Corona begon aan een nieuwe golf en na de Wilhelminapolderloop bij het Goese Sas op 10 oktober werden wederom alle amateur sportwedstrijden verboden. Eerlijk gezegd zag ik een nieuwe reeks virtuele wedstrijden niet zitten, maar toen Jos met het idee van een Herfstcircuit kwam en mij vroeg om dan toch in ieder geval wekelijks het verslag te maken, zat ik er weer midden in. Toen er daarna ideeën opborrelden over virtueel crossen, kon ik mijn oorspronkelijke idee toch waarmaken. Crossen moet namelijk op hetzelfde parcours, anders zijn de omstandigheden niet te vergelijken.

Zo werden er 4 parcoursen uitgetekend, waar men op zaterdag en zondag de vereiste afstand kon afleggen. Deze parcoursen waren in het Poelbos bij Goes, het Nollebos in Vlissingen, den Inkel in Kruiningen en een park in Goes – Zuid en vormden samen het 1e crosscircuit. Met een kaartje + parcoursbeschrijving, een ondersteunend filmpje en de nodige pijlen en eventueel lint was verkeerd lopen bijna uitgesloten. Natuurlijk wisten we als organisatie dat niet iedereen speciaal naar deze locaties kon komen en dat het aantal deelnemers achter zou blijven bij de aantallen van de vorige wedstrijden. Ik rekende op maximaal 70 hardlopers per wedstrijd en dat klopte wel zo’n beetje.

Enkele deelnemers boden spontaan aan om in januari ook een parcours uit te zetten en zo hebben  we nu een 2e crosscircuit. De locaties liggen wel verder uit elkaar en zelfs niet allemaal in Zeeland. Of dat invloed heeft op de deelname of dat er andere oorzaken zijn? We moeten helaas constateren dat de deelname minder is. De deelnemers aan de 3 crossen die al achter de rug zijn, hebben zich overigens prima vermaakt tijdens deze crossen in een mooie omgeving.

Hopelijk trekt de belangstelling bij de crossen in Ritthem ( 23 en 24 januari ) en Kortgene ( 30 en 31 januari ) weer een beetje aan. Misschien zijn wij iets te overmoedig geworden door al dat enthousiasme tot januari, maar in februari en maart pakken we het nog groter aan: een wegcircuit met waarschijnlijk 15 wedstrijden in Zeeland boven de Westerschelde, Goeree – Overflakkee en de omgeving van Bergen op Zoom. Zullen de aantallen blijven dalen of zorgt deze impuls weer voor nieuwe deelnemers? Op dit moment zijn 13 van de 15 parcoursen bekend. Het zijn rondjes tussen de 2,5 en 5,6 km, waar bij steeds linksom of rechtsom lopen de volgende afslag in principe altijd de goede is. Pijlen e.d. zijn dus niet nodig. De start en finish worden globaal aangegeven, maar je kunt eigenlijk overal op het parcours starten als je daar ook maar finisht. Er kan gelopen worden op vrijdag, zaterdag en zondag.

Om meer deelnemers te trekken komt er een korte en een lange versie. Bij de korte versie lopen de deelnemers altijd 1 ronde. Bij de lange versie 2 of meer. Voor de jeugd t/m 13 jaar is er bij een paar wedstrijden een kortere afstand en anders kunnen ze meedoen bij de korte versie. Momenteel zijn we nog bezig met enkele details: hoeveel wedstrijden voor het klassement, kun je meedoen aan beide versies en inschrijfgeld/prijzen. Meedoen aan beide versies zal in de praktijk erg moeilijk zijn en ik ben daar ook geen voorstander van. Het is moeilijk te controleren of iemand daadwerkelijk beide afstanden op hetzelfde parcours loopt of simpel de tussentijd na 1 ronde klokt en die tijd ook doorgeeft. Ik beslis echter niet alleen. Hopelijk kunnen we het complete programma volgende week presenteren. Op de site kun je onder kalender al een paar parcoursen vinden.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *