Battenoord en Vrijburg

In de 2e week van de “Harrie Verkaik Sportprijzen” Ronde van Zeeland was het de beurt aan de Ronde van Battenoord op Flakkee en de Exacte 5 en 10 km van Vrijburg tussen Middelburg en Vlissingen om de hardlopers te verwelkomen. Het was nog even spannend of de parcoursen beloopbaar zouden zijn vanwege de sneeuw. Op dinsdag was er echter al geruststellend nieuws uit Walcheren dat er geen sneeuw of ijs meer op het parcours lag. Wel werden start en finish verlegd, omdat er een betere parkeergelegenheid was gevonden. Toen op woensdag ook bleek dat er al een loper zijn afstand op Flakkee had gelopen, kon alles normaal doorgaan en wachtte ons een mooie strijd op meerdere fronten.

De weersvoorspelling was voor de hele week bijna ideaal: veel zon, meestal weinig wind en een temperatuur overdag net onder nul. Dat moest toch een grote deelname opleveren of zou men toch kiezen voor een rondje schaatsen? Hardlopen kan namelijk altijd en schaatsen eens in de zoveel jaar. Het schaatsen bleek in het weekend toch een concurrent. Op Walcheren kwamen er 58 lopers aan de start, waarvan ruim de helft de afstand midweeks al gelopen had. Bij de Ronde van Battenoord bleef de teller uiteindelijk steken op slechts 9 deelnemers. Eerlijk gezegd lag dat een beetje in de lijn der verwachting, gelet op de ervaringen van de laatste weken.

Ook deze week nauwelijks belangstelling voor de jeugdloop t/m 13 jaar. Van de enige deelneemster in Kattendijke vorige week kreeg ik wel een mailtje. Ze was erg blij met de mooie medaille, maar vond het jammer dat er verder geen deelnemers waren. Dit is m.i. geen typisch coronaprobleem, want over de geringe belangstelling voor wedstrijden bij de jeugd klaag ik al jaren. Clubs moeten dat eens hoog op de agenda zetten, lijkt me. Of hadden de atletiekbestuurders van 60 jaar geleden het goed gezien. Je kon toen pas in het jaar dat je 12 jaar werd lid worden van een atletiekclub.

En hoe zat het met de prestaties? Met kromme afstanden zoals op Flakkee kun je niet altijd goed vergelijken, maar de 5 en 10 km van Vrijburg waren exact gemeten en bovendien helemaal vlak. Je kunt het dan vergelijken met bestaande bestenlijsten, maar bedenk dat prestaties op de weg en de 5000 en 10000 meter bij de vrouwen pas later als officiële wedstrijdafstand werden ingevoerd. Nu bleven er 7 atleten onder de 20 minuten op de 5 km en 4 onder de 40 minuten over 10 km.

De winnaars van afgelopen week waren Leonie Ton, Erik Jansen en Ruben Boutens bij de Ronde van Battenoord ( er was geen vrouw bij de korte afstand ) en Elise Mol, Leonie Ton, Wouter Verstraate en Sven Vermeulen bij de Exacte 5 en 10 km van Vrijburg. Nikki de Koning won hier net als vorige week de jeugdloop bij de meisjes. Bij de jongens was er geen deelname. Over de klassementen valt nog niet zoveel te zeggen. Je kunt je nog t/m volgende zondag 21 februari 17.00 uur aanmelden voor het klassement en dan moeten die late aanmelders ook verrekend worden. Ik zie wel enkele lopers/loopsters met meerdere overwinningen en dus ook veel punten.

Komende week parcoursen in Kats en Bergen op Zoom. Het parcours in Bergen op Zoom is van een bestaande loop. AV Spado organiseert in normale tijden van oktober t/m april elke maand op de zoveelste zondag de Kievitloop. Je kunt dan naar keuze 5, 10 of 15 km  lopen op deze ronde. Al in 1989 werd deze omloop gebruikt voor de Klaverveldenloop. Toen een wegwedstrijd in oktober over 20 km, maar er werd wel in de andere richting gelopen. Het zandpad werd nadien vervangen door een heen en terug stukje op de Molenzichtweg en later werd er ook een 10 km op het programma gezet. Het parcours in Kats is bij mijn weten nooit eerder gebruikt voor een wedstrijd. Succes allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *